Иран изпрати още войски в районите, обхванати от протести

  • 25 ноември 2022 23:04

  • 1366
  • 3
Иран изпрати още войски в районите, обхванати от протести
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция засили присъствието си в обхванатите от протести райони, част от които са населени преимуществено с етнически малцинства като кюрдите, съобщи БТА.

Масовите демонстрации в Иран започнаха след смъртта на 16 септември на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която била арестувана за неспазване на ислямските правила на обличане и за която има подозрения, че е станала жертва на полицейско насилие. Протестите бързо обхванаха много места в Ислямската република, но са най-бурни в районите, населени с етнически малцинства, много от които изповядват сунитския ислям.

ООН прави независимо разследване на репресиите срещу демонстранти в Иран

Уебсайтът 1500Tavsir, който подкрепя протестното движение, публикува кадри, за които твърди, че от днешни протестни прояви в град Захедан, който е столица на провинция Систан и Белуджистан. На записите се чува стрелба с огнестрелни оръжия. На едно видео се вижда как демонстранти бягат, за да се скрият. Ройтерс не успя да се сдобие с потвърждение по независим път на достоверността на кадрите.

Видният сунитски водач Молави Абдолхамид, който е представител и на белуджкото малцинство, използва днешната си петъчна проповед в Захедан, за да призове за прекратяване на репресиите срещу демонстранти.

"Протестът на хората показа, че политиките от последните 43 години достигнаха задънена улица", пише в изявление, публикувано на уебсайта му. 

  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1366 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.11.26 | 11:50

3
МРЕТЕ ОТ СТУД И ГЛАД КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

2022.11.26 | 09:43

2
При нас защо няма пpотести?
PaulaFox

2022.11.25 | 23:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини