Ирак: Възнамеряваме да разположим наши граничари по границите ни с Иран и Турция

  • 24 ноември 2022 13:46

  • 318
  • 1
Ирак: Възнамеряваме да разположим наши граничари по границите ни с Иран и Турция
© Getty images (архив)

Ирак заяви вчера, че възнамерява да разположи свои граничари по границите на страната с Иран и Турция, това предаде АФП, като се позова на Федералното правителство на близкоизточната страна.

Изглежда, че изявлението на иракското правителство е адресирано най-вече към Иран, чиито сили през последните дни бомбардират обекти на опозиционни организации на иранските кюрди, базирана в Северен Ирак.

Иранският удар срещу кюрди в Ирак взе 13 жертви

Самият Техеран поиска от Багдад да вземе мерки за гарантиране на сигурността на общата граница, тъй като се чувства застрашен от действията на тези организации, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

Понастоящем граничните зони на Иракски Кюрдистан се контролират от въоръжените сили на автономния регион, които все пак са подчинени на министерството на отбраната в Багдад.

След заседание на иракското правителство, посветено на въпросите на сигурността и ръководено от премиера Мохамед Шия ас Судани, властите решиха да "приложат план за разполагането на иракски граничари по границите с Иран и Турция", се казва в правителственото изявление.

Този план ще бъде изготвен съвместно с правителството на Иракски Кюрдистан и с въоръжените сили на автономния регион, става ясно от изявлението.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
318 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.11.25 | 21:59

1
Ердоган ще прати армията да ги убият и после ще каже, че са били терористи

Добави коментар

Водещи новини