Иран издаде първа смъртна присъда на участник в протестите, разтърсващи страната

  • 14 ноември 2022 07:07

  • 1262
  • 5
Иран издаде първа смъртна присъда на участник в протестите, разтърсващи страната
© Getty Images

Иран издаде първа смъртна присъда на лице, обвинено в участие в "бунтовете", които разтърсват страната през последните два месеца, съобщи съдебната власт, цитирана от Франс прес.

Не се предоставя информация за самоличността или възрастта на осъдения.

Според присъдата, произнесена от съда в Техеран, лицето е признато за виновно в това, че е "враг на Аллах и в корупция на земята", както и в "подпалване на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред, събиране и заговор за извършване на престъпление срещу националната сигурност", според агенцията на съдебната власт Мизан.

Друг съд в столицата осъди петима души на 5 до 10 години затвор за "събиране и заговор за извършване на престъпления срещу националната сигурност и нарушаване на обществения ред".

Присъдите са произнесени от първоинстанционни съдилища и следователно осъдените могат да обжалват, отбелязва агенцията.

Иран повдига обвинения на около 1000 души заради протестите в Техеран

След смъртта на 16 септември на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, арестувана три дни по-рано от нравствената полиция за нарушаване на строгите правила за женското облекло в Ислямската република, в Иран се надигна вълна от протести, припомня БТА.

По данни на иранската съдебна система през последните два месеца са повдигнати обвинения на повече от 2000 души, половината от които в Тихейран. Махмуд Амири-Могаддам, директор на базираната в Норвегия неправителствена организация "Права на човека в Иран" (IHR) съобщи, че най-малко 20 души са обвинени в извършване на престъпление, за което се предвижда смъртно наказание.

Протестно шествие в столицата в подкрепа на човешките права в Иран

"Много сме обезпокоени от идеята, че екзекуции могат да бъдат извършени набързо", добави той и призова международната общност "да предупреди решително иранските власти, че прилагането на смъртно наказание спрямо протестиращи е неприемливо и ще има последствия".

Неотдавна мнозинството от 290-те ирански депутати призоваха съдебната власт да приложи закона на талиона спрямо "мохаребите" (враговете на Аллах), визирайки участниците в протестите, които разтърсват страната и които Техеран определя като бунтове, припомня АФП.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1262 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ukraina55

2022.11.14 | 10:43

5
Гори Иран във огнената стихия,горете иранци и викаите от болка.Иран гори и стани на пепел,нека Иран да гори във ацки огньове,ха ха ха,гори Иран,стани на пепел и прах,само така,изгорете Иран до основи.Пратетеги във АДА да гори Иран.Няма да има 40 детствени жени горе само ще горите във АДА.Смърт за Иран.
Емѝ...

2022.11.14 | 09:38

4
Напълни се с копия на Ислямска държава от Сибир до нос Добра надежда.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.14 | 08:57

3
Иран, съюзникът на Путин! На Украйна помагат всички цивилизовани държави, а на Путлерофашистите помагат ислямистите на Кадиров, наемниците на Асад и режимът в Иран! ПРАВЕТЕ СИ САМИ РАЗЛИКИТЕ! СЛАВА УКРАИНИ! ✌

2022.11.14 | 08:28

2
А междувременно силите на реда убиха няколко стотин души, от които 12 годишна ученичка пребита до смърт пред съучениците й в класната стая. В учебника й снимката на аятолаха била скъсана.

2022.11.14 | 08:27

1
А междувременно силите на реда убиха няколко стотин души, от които 12 годишна ученичка пребита до смърт пред съучениците й в класната стая. В учебника й снимката на авторката била скъсана.

Добави коментар

Водещи новини