Египет е убедил Израел да разреши добива на газ от находищата в морето край Газа

  • 06 октомври 2022 22:27

  • 1101
  • 1
Египет е убедил Израел да разреши добива на газ от находищата в морето край Газа
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Египет е успял да убеди Израел да разреши добива на природен газ от находищата край бреговете на Ивицата Газа, съобщава в. "Ал монитор", позовавайки се на палестински и египетски източници. Пробивът е постигнат след няколко месеца на тайни двустранни преговори. 

Новината идва на фона на скока на цените на енергоносителите в глобален мащаб, причинен от войната на Русия в Украйна и усилията на европейските държави да осигурят алтернативни на руските източници. 

Години наред Израел се противопоставяше на добива на синьо гориво от находища край Газа заради съображения за сигурност, а палестинците не можеха да се възползват от собствените си ресурси и по-специално от газовото поле "Газа марин", отбелязва БТА.

Израел е доволен от американското предложение за морската граница с Ливан

Полето, което се намира на около тридесет километра западно от бреговете на Ивицата Газа, е открито през 2000 година от компанията "Бритиш газ", в момента "БиДжи Груп" (BG Group). Смята се, че съдържа над един трилион кубични фута природен газ. Инвестицията, необходима за разработването му се изчислява на 1.2 милиарда долара. 

На 21 февруари 2021 година Палестинската автономия и Египет подписаха меморандум за разбирателство за разработката на "Газа марин". Документът предвижда египетска енергийна компания и палестинските власти да си сътрудничат за разработката на полето, преноса на газ за палестинските територии и евентуално за продажба на част от количествата на Египет. 

Представител на египетските разузнавателни служби, пожелал да остане анонимен, заявява за "Ал монитор", че Израел е поставил изискване добива на газ да започне в началото на 2024 година, за да подсигури безопасността си. По информация на палестински представител споразумението с израелската страна е постигнато под натиска на европейски държави. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1101 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.07 | 00:30

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини