Председателят на иранския парламент: Протестите могат да дестабилизират страната

  • 02 октомври 2022 17:08

  • 359
  • 1
Председателят на иранския парламент: Протестите могат да дестабилизират страната
© Getty images (архив)

Председателят на иранския парламент Мохамед Багер Калибафднес предупреди, че протестите заради смъртта на млада жена в полицейския арест могат да дестабилизират страната и призова силите за сигурност да се справят сурово с тези, които според него нарушават сигурността, съобщи АП, цитирана от БТА.


Калибаф заяви пред депутатите, че за разлика от настоящите протести, които според него целят сваляне на правителството, предишните демонстрации на учители и пенсионери за заплатите са били насочени към реформи.

"Важният момент при предишните протести беше, че те търсеха реформи, а не целяха сваляне на системата", каза Калибаф. "Призовавам всички, които имат някакви причини да протестират, да не позволяват протестът им да се превърне в дестабилизация и сваляне на институциите", добави той.

През последните две седмици хиляди иранци излязоха по улиците, за да протестират заради смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена, която е била задържана от иранската нравствена полиция в столицата Техеран за това, че уж не е спазвала строгия код за обличане, наложен в Ислямската република.

Протестиращите изразиха гнева си от отношението към жените и по-широките репресии в Иран.

Протестите в Иран: "Казаха, че ако се оплакваме, ще ни изнасилят"

Демонстрациите в цялата страна бързо прераснаха в призиви за сваляне на духовенството, което управлява Иран от Ислямската революция през 1979 г. насам.

Иранската държавна телевизия съобщи, че от началото на демонстрациите на 17 септември са убити най-малко 41 протестиращи и полицаи.

Калибаф заяви, че базирани в чужбина опозиционни групи подклаждат протести, целящи да разрушат системата. Иранските власти не са представили доказателства за твърденията си за чуждестранно участие в протестите.

Председателят на иранския парламент обеща да промени структурите и методите на моралната полиция, за да бъде предотвратено повторение на случилото се с Амини.

Последвайте канала на

359 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.02 | 19:20

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини