Иранки си отрязаха косите в знак на протест срещу смъртта на 22-годишна жена

  • 19 септември 2022 19:22

  • 7099
  • 0
Иранки си отрязаха косите в знак на протест срещу смъртта на 22-годишна жена
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Известни иранки отрязаха косите си в знак на протест след смъртта на 22-годишната Махса Амини при полицейско задържане в Техеран, предаде БТА.

Амини е била арестувана във вторник от нравствената полиция, тъй като облеклото ѝ не съответствали на ислямските норми. Младата жена била отведена в полицейски участък. Според полицията жената получила сърдечен проблем по време на престоя си в участъка, а по-късно починала. След смъртта ѝ болницата, в която била лекувана, написа в Инстаграм, че Амини вече е била в кома, когато постъпила в лечебното заведение във вторник. По-късно тази публикация бе изтрита.

Случаят предизвика възмущение и траур в цял Иран. Множество критици обвиниха полицията, че жената е била пребита от полицейски служители, което в крайна сметка е довело и до смъртта ѝ в петък. Полицията отрече подобни твърдения. 

Осъдиха на смърт иранки за корупция

Обвиненията са "неоснователни", заяви днес началникът на полицията в Техеран Хосейн Рахими, по данни на новинарската агенция Мехр. Полицията се стреми да не допуска подобни случаи, каза още той. "Според закона наш дълг е да напомняме на жените за правилата за обличане", каза Рахими. "Това, което носят у дома си е тяхна работа, но на обществените места важат други правила".

Според публикации в интернет младата жена е била задържана, защото забрадката ѝ не била добре поставена и се виждали няколко кичура от косата ѝ.

Много жени споделиха видеоклипове и снимки в интернет, за да изразят солидарността си с Амини. Сред тях бе и известната актриса Анахита Хемати, която публикува видеоклип в Инстаграм.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7099 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини