Human Rights Watch: Измъчването на цивилни е държавна политика в Сирия

  • 03 юли 2012 09:33

  • 538
  • 0
Human Rights Watch: Измъчването на цивилни е държавна политика в Сирия
©

Сирийските власти са превърнали подлагането на цивилни на мъчения в държавна политика, твърди Human Rights Watch.

В доклад, публикуван днес, международната правозащитна организация определя тази практика като престъпление срещу човечеството и призовава Международния наказателен съд (МНС) да предприеме необходимите действия, предаде ДПА. Human Rights Watch е идентифицирала 27 центъра за задържане в Сирия и отбелязва кои са държавните органи, използващи мъчения. "Сирийските разузнавателни агенции управляват множество отделни центрове за мъчения, пръснати в цялата страна", коментира представител на базираната в Ню Йорк организация.

Докладът е базиран върху повече от 200 интервюта, взети след започването на протестите срещу режима. Според бивши арестанти сред използваните техники за мъчения са нанасянето на продължителен побой с палки и кабели и принуждаването на хора да стоят дълго време в болезнени пози. Използват и се мъчения като пускане на ток, изгаряне с киселина, сексуални посегателства, изтръгването на нокти и симулирането на екзекуция.

На изтезания са подлагани най-често мъже на възраст между 18 и 35 години, твърди Human Rights Watch. Такива техники обаче биват използвани и срещу жени, деца и по-възрастни хора.

Последвайте канала на

БТА
538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини