Напълно се срути северната част на зърнените силози в Бейрут

  • 23 август 2022 13:51

  • 511
  • 0
Напълно се срути северната част на зърнените силози в Бейрут
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Северната част на емблематичните зърнени силози в Бейрут се срути напълно. При рухването се образува гъст облак от дим, който се разнесе във въздуха над околните райони, предадоха агенциите.

Няма данни за жертви и пострадали при срутването. Северната страна на силозите се срути частично по-рано, след като там в продължение на седмици горя пожар, причинен от горещините в Ливан, при което се разпиляха тонове зърно, припомня БТА. 

Хората, живеещи в района на пристанището, казаха, че са си останали у дома заради гъстия дим, разнесъл се при рухването на силозите. Тези разрушения напомниха на мнозина за пожара, причинил през 2020 г. избухването на тонове неправилно съхранявана амониева селитра.

Рухна огромният силоз в Бейрут, пострадал при експлозията през 2020 г.

При експлозията на 4 август 2020 г. загинаха над 190 души, а 6000 бяха ранени. Взривът разруши големи части от Бейрут и прогони от домовете им около 300 000 души. Според експерти тогава силозите са поели голяма част от взривната вълна и така на практика са спасили града от още по-големи разрушения.

Близки на жертви и граждански активисти призоваха правителството да се запазят силозите, за да напомнят на хората за най-голямата мирновременна трагедия, сполетявала някога Ливан. Призивите им последваха решение през април на ливанските власти да разрушат силозите. "Натъжени сме, но все пак южната страна на силозите все още стои, за да напомня на целия ливански народ за катастрофалния взрив, който уби моя брат и много други хора", каза пред ДПА Уилям Нун, брат на пожарникар, изгубил живота си при взрива на пристанището. "Дори да остане една-единствена колона, тя винаги ще ни напомня да продължаваме да се борим за справедливост", добави Нун, говорител на близките на жертвите на експлозията.

Последвайте канала на

Novini.bg
511 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини