Австралийски тийнейджър загина в сирийски затвор

  • 18 юли 2022 15:10

  • 1021
  • 0
Австралийски тийнейджър загина в сирийски затвор
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Австралийският тийнейджър Юсуф Захаб е починал в сирийски затвор, в който се намирал от три години, съобщи семейството му, което призова за връщането на други задържани жени и деца, съобщи БТА.

17-годишният Захаб е починал "по неизяснени причини" в североизточния сирийски затвор "Ас Сина", според Хюман райтс уоч.

Венецуелски генерал и бивш министър почина в затвора от Ковид-19

Ръководените от кюрдите сили държат заподозрени от Ислямска държава в този затвор, където в началото на годината се водиха интензивни боеве между бойци на ИД и подкрепяните от САЩ войски.

"Сърцата ни са разбити и сме гневни", заявява семейството на Захаб в изявление, публикувано от Хюмън райтс уоч. Роден в Сидни, той е бил на 11 години, когато бил отведен в Сирия от близки. През 2019 г. бил задържан от Сирийските демократични сили. Тийнейджърът е призовавал за помощ в аудиопослания, публикувани от същата правозащитна организация, според които е виждал как други затворени деца били убити по време на акция в затвора.

Австралийското външно министерство се опитва да потвърди информацията за смъртта му и ще предложи консулска помощ на семейството.

Западните страни са изправени пред дилема какъв да е подходът към техните граждани, задържани в Сирия след края на военните операции срещу ИД през 2019 година. Много от хилядите бойци, присъединили се към терористичната организация, са отвели съпругите и децата си, за да живеят в провъзгласения от "Ислямска държава" "халифат" на завзетите от нея територии в Ирак и Сирия.

По данни на Хюман райтс уоч заради предполагаеми връзки с ИД в лагери и затвори в Североизточна Сирия се намират над 41 000 чуждестранни граждани, повечето от които на възраст под 12 години. Сред тях има и до 80 австралийци, включително 19 жени и 29 деца, съобщи говорителка на семействата им.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1021 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини