Кофи Анан иска Иран да участва в международна среща за Сирия

  • 26 юни 2012 06:11

  • 372
  • 0
Кофи Анан иска Иран да участва в международна среща за Сирия
©

Пратеникът на ООН Кофи Анан предложи Иран да бъде поканен на международната среща, на която ще бъде обсъден политическият преход в Сирия тази седмица, но оставя решението дали Иран ще участва на САЩ и Русия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски служители.

Анан иска разбирателство между Вашингтон и Москва по въпроса за Иран, за други потенциални гости на срещата и за дневния ред, преди да изпрати официални покани за форума на "Групата за действие за Сирия", който ще се състои в Женева в събота, казаха пожелалите анонимност служители.

САЩ са категорично против участие на Иран, докато Русия подкрепя включването му, припомня АП.

Анан каза по-рано, че Иран трябва да е част от решението на сирийската криза, но бе сдържан по въпроса дали според него присъствието на Иран е от съществено значение.

Освен Иран, Анан е предложил на срещата да бъдат поканени външните министри на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН заедно с Ирак, Кувейт, Катар, Турция и Саудитска Арабия, както и генералните секретари на ООН и на Арабската лига и шефката на дипломацията на ЕС Катрин Аштън.

Последвайте канала на

БТА
372 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини