Ирански изтребител се разби след повреда в двигателя

  • 18 юни 2022 15:06

  • 1881
  • 0
Ирански изтребител се разби след повреда в двигателя
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ирански изтребител се разби близо до град Исфахан в централната част на страната след повреда в двигателя, но двамата пилоти са оцелели, предаде АП, позовавайки се на информация от иранските медии.

Пилотите са били откарани в местна болница, съобщи официалната иранска информационна агенция ИРНА. Тя добави, че до катастрофата е довела техническа неизправност в двигателя на изтребителя "Ф-14 Томкет". На видеоклип, публикуван от агенцията, се вижда как гъст дим се издига над отломките на самолета в пустинен район.

Иранските ВВС притежават различни типове самолети, закупени преди ислямската революция през 1979 година и изтребителите "Ф-14 Томкет" са произведени в САЩ. Иран също така притежава произведени в Русия самолети "МиГ" и "Су". Продължаващите от десетилетия западни санкции затрудняват осигуряването на резервни части и поддръжката на застаряващите самолети.

Двама пилоти загинаха при катастрофа на изтребител в Иран

Тази година в Иран се случиха няколко подобни катастрофи, припомня БТА. През май изтребител се разби в пустинята в централната част на Иран, при което загинаха двамата пилоти. През февруари изтребител се разби в стадион в град Табриз в северозападната част на страната и тогава освен двамата пилоти загина и цивилен. 

Филип Епитропов
1881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини