Турският външен министър в Израел: Въпреки различията помежду ни диалогът трябва да продължи

  • 25 май 2022 13:56

  • 342
  • 0
Турският външен министър  в Израел: Въпреки различията помежду ни диалогът трябва да продължи
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Въпреки различията помежду ни устойчивият диалог трябва да продължи и това е важно не само за нас, но и с оглед на мира в региона. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с израелския си колега по време на визита в Израел, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Той определи своя разговор с израелския външен министър Яир Лапид като "много искрен" и му благодари за този подход.

На пресконференция след разговора с Лапид Чавушоглу каза, че двете страни са се договорили са съживят отношенията в много области, като възобновят и разговорите по въпроса за гражданското въздухоплаване.  

"С Израел се съгласихме да добавим нова енергия към нашите отношения и да установим различни механизми оттук нататък. Работата по един положителен дневен ред може да ни помогне и за това да се справим конструктивно с неразбирателствата помежду ни", каза още Чавушоглу.

Чавушоглу заяви също, че нормализирането на отношенията между Турция и Израел ще окаже "положително въздействие" за постигане на мирно решение на палестинския конфликт.

Визитата е първата на ниво външен министър на Турция в Израел от 15 години насам. Посещението се вписва в процеса на нормализиране на отношенията между Израел и Турция.

Чавушоглу на посещение в Израел на 25 май

Вчера външният министър на Турция беше в Палестина, където проведе разговори с палестинския си колега Рияд ал Малики и с президента Махмуд Абас.

Валери Зайцев
342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини