Собственикът на най-популярния грузински опозиционен канал е осъден на три и половина години затвор

  • 16 май 2022 15:25

  • 246
  • 0
Собственикът на най-популярния грузински опозиционен канал е осъден на три и половина години затвор
© Getty images (архив)

Собственикът на най-популярния в Грузия опозиционен телевизионен канал беше осъден днес на три и половина години затвор по дело, което според него цели да заглуши медиите, предаде АФП.

Ника Гварамия, водещ и собственик на телевизия „Мтавари ТВ“, беше признат от съд в столицата Тбилиси за виновен за нанасяне на вреди на финансовите интереси на друг телевизионен канал, който преди това е ръководил.

Гварамия беше и адвокат на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, който излежава присъда от 6 години затвор за злоупотреба с власт – присъда, смятана от Саакашвили за политическа.

Бившият президент на Грузия е откаран в болница след гладна стачка в затвора

Адвокатът на Гварамия - Дито Садзаглишвили заяви, че присъдата е незаконна и неговият клиент е бил обект на „политическо задържане“. В Грузия са в ход политически репресии, каза Садзаглишвили. В демократичните държави журналистите не са изпращани в затвора заради инакомислие.

Видни фигури и ръководители на грузински независими телевизионни медии отдавна обвиняват управляващата коалиция „Грузинска мечта“, че използва съдебната система, за да потиска опозицията.

Правозащитници изразиха загриженост за свободата на печата в Грузия и твърдят, че ръководителите и собствениците на почти всички телевизионни медии са разследвани.

Грузинският омбудсман Нино Ломжария и организацията „Прозрачност без граници“ заявиха вчера, че са се запознали с материалите по делото срещу Гварамия и не са открили нито едно доказателство за присвояване на средства.

През октомври 2015 г. Гварамия се беше оплакал, че високопоставен правителствен служител го е заплашил да разпространи тайно заснети видеа за „личния му живот“, за да го накара да напусне медиите.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини