Турция: Не затваряме вратата за присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО

  • 14 май 2022 17:50

  • 830
  • 1
Турция: Не затваряме вратата за присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турция не е затворила вратата за присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО, но иска преговори със скандинавските страни и прекратяване на това, което възприема като терористични дейности на тяхна територия, особено в Стокхолм, заяви Ибрахим Калън, говорител и водещ съветник по външната политика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Ройтерс.

„Ние не затваряме вратата. Но ние по същество поставяме тази тема като въпрос на национална сигурност за Турция“, каза Калън в интервю за Ройтерс в Истанбул.

Ердоган изненада членките на НАТО и двете скандинавски страни, които заявиха желание да се присъединят към Алианса, като в петък заяви, че не е възможно Турция да подкрепи разширяването му, защото Финландия и Швеция са „дом за много терористични организации“.

Ердоган: Членство в НАТО на Финландия и Швеция ще бъде грешка

Калън каза, че Кюрдската работническа партия (ПКК), която е призната за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС, набира финансиране и членове в Европа, а присъствието й е „силно, открито и признато“ конкретно в Швеция.

„Това, което трябва да се направи, е ясно: те трябва да спрат да позволяват клонове на ПКК, дейности, организации, лица и други видове присъствие да съществуват в тези страни“, каза Калън.

Путин: Членство на Финландия в НАТО може да се отрази отрицателно върху руско-финландските отношения

„Членството в НАТО винаги е процес. Ще видим как вървят нещата. Но това е първото нещо, което искаме да доведем до вниманието на всички съюзници, както и на шведските власти“, заяви съветникът на Ердоган и допълни: „Разбира се, ние искаме да проведем дискусия, преговори с шведските колеги“.

Калън каза, че Турция иска НАТО да обърне внимание на безпокойствата на всичките си членове, не само на някои от тях. На въпрос дали Анкара не се опитва твърде много да изтъргува позицията си във време на война, когато финландското и шведското обществено мнение са в подкрепа на членството в НАТО, той отговори: „Сто процента от нашето население са много обезпокоени от присъствието на ПКК и ФЕТО (организацията на Фетуллах Гюлен – б.ред.) в Европа (...) Ако те (Финландия и Швеция) имат общество, което е обезпокоено за собствената си национална сигурност, ние имаме общество, което е също толкова обезпокоено за нашата национална сигурност. Трябва да погледнем на това от обща гледна точка“, каза Калън.

Теодора Павлова
830 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.14 | 20:51

1
Турция моментално трябва да бъде изхвърлена от НАТО И САЩ.Путин даги плечкоса.Те си са цигани дошли от индия.

Добави коментар

Водещи новини