Файненшъл таймс: Великобритания и САЩ готвят сделка с Башар Асад

  • 21 юни 2012 11:00

  • 483
  • 0
Файненшъл таймс: Великобритания и САЩ готвят сделка с Башар Асад
©

Великобритания и САЩ настояват за мирна конференция за Сирия, в която може да участват членове на режима на Башар Асад и на която евентуално на сирийския президент да му бъде предложена сделка, ако се оттегли от властта, пише "Файненшъл таймс".

Решението за конференция, която да се състои може би преди края месеца, е взето след като британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. и американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият видяха възможна промяна в позицията на Русия, която последователно подкрепяше режима на Асад. След срещата си с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 на форума на Г-20 в Лос Кабос двамата лидери заявиха, че Путин е готов да приеме решение, което не предвижда Асад да остане на власт. Британски служители предположиха, че сирийският президент може да получи предложение, макар да не е ясно какво ще включва то. Лондон очаква американският държавен секретар Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 да настоява за конференция в Женева през следващите няколко седмици, която да бъде председателствана от международния пратеник на ООН Кофи Анан. Британските служители обаче признават, че това е оптимистичен сценарий.

Въпросните преговори могат да пропаднат по няколко причини, в това число заради руските искания в нея да бъде включен Иран. "Що се отнася до нас, отговорът е "не". Ние нямаме илюзии - преговорите може да се провалят само по този въпрос - дали Иран да е поканен или не, но си струва да опитаме", каза британски служител. Освен това руският външен министър Сергей Лавров каза по-рано, че изявлението на Камерън, че Путин не иска Асад да остане на власт, не отговаря на действителността, отбелязва изданието.

Последвайте канала на

БТА
483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини