Ирак окачестви като неприемлива турската военна операция в северната част на страната

  • 19 април 2022 09:22

  • 1807
  • 4
Ирак окачестви като неприемлива турската военна операция в северната част на страната
© Getty (архив)

Военната операция на Турция в Северен Ирак е неприемлива и нарушава суверенитета на арабската държава, съобщи говорителят на иракското министерство на външните работи Ахмед ас Сахаф, предаде телевизия Ас Сумария, предаде БТА.

"Правителството на Ирак категорично отхвърля и решително осъжда военните операции, провеждани от турските военни с бомбардировки в районите Метина, Зап и Авашин-Басян в Северен Ирак", каза говорителят на ведомството.

В изявлението е посочено, че Багдад смята подобни действия за нарушение на суверенитета и неприкосновеността на страната, както и за акт, противоречащ на международното право и нарушаващ принципите на добросъседските отношения. Иракските власти също отправят призив страната им да не бъде превръщана в плацдарм.

Турските военни предприеха нова широкомащабна операция срещу кюрдските бойци в Северен Ирак в ранните часове на понеделник.

Турски военни предприеха нова широкомащабна операция срещу кюрдските бойци в Северен Ирак

Офанзивата е част от продължаващата кампания на Турция в Ирак и Сирия, насочена срещу бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН).

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързани с нея бойци са активни в Северна Сирия.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1807 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
мишо

2022.04.19 | 11:12

4
Е защо американската пропаганда мълчи за тези военни действия. Защо мълчи ЕС и защо всички мълчат. Айде де. Защото нямат интереси и защото там не е намесена Русия. А какви са интересите освен да бъде отслабена Русия като икономическа сила. Други американски и ЕС интереси за сега няма.
Гост

2022.04.19 | 09:44

3
Санкции ще има ли срещу Турция? Къде са хилядите цивилни загинали от агресията? Изнасилени бабички деца и подобни? Журналисти снимащи и показващи каквото трябва и както трябва? Ама ние не ги разбираме тия неща то това е демократична операция против терористи. Пфу! Ваща м@ма долна!

2022.04.19 | 09:34

2
Тука няма мисирки да снимат от бойното поле,нито санкции,нищо,къде е демократичния свят да нададе вой до неб/есата как чужда държава нахлува и убива.

2022.04.19 | 09:33

1
ЩЕ ИМА ЛИ САНКЦИИ

Добави коментар

Водещи новини