САЩ увеличават военния си контингент в Кувейт

  • 19 юни 2012 13:42

  • 606
  • 0
САЩ увеличават военния си контингент  в Кувейт
©

САЩ планират значително военно присъствие в Кувейт от 13 500 войници, което ще им даде възможност да реагират на изненадващи конфликти в региона в момент, когато Ирак се приспособява към изтеглянето на американските бойни части, а светът изнервено гледа към Иран. Това се казва в доклад на американския Конгрес, цитиран от АП.

Проучването на Комисията по външни отношения към Сената оценява американските отношения с шест държави от Съвета за сътрудничество в Залива - Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, Катар, ОАЕ и Оман - на фона на бързо променящата си ситуация в тези страни. Само за последните два дни кралят на Саудитска Арабия определи министъра на отбраната принц Султан ибн Абдул Азиз за новия престолонаследник на страната след смъртта миналата седмица на принц Найеф, а правителството на Кувейт разпусна парламента за месец заради вътрешнополитически борби. Докладът, с който АП се е сдобил преди публикуването му днес, представя конкретни числа за американските сили в Кувейт. В момента в страната има 15 000 американски войници в лагера Арифджан, базата Али Ал Салем и лагера Бюринг и това дава на САЩ възможност да осигуряват логистична подкрепа. В доклада се казва, че броят на войските вероятно ще бъде доведен до 13 500. "Като място, където се намират повече от половината петролни резерви в света и над една трета от природния газ, стабилността на Персийския залив е важна за световната икономика", се посочва в доклада.

В рамките на преосмислянето на стратегията си за национална сигурност САЩ намаляват войските си в Европа, като в същото време се съсредоточават върху други райони като Близкия изток и Азия. Министърът на отбраната Лион Панета заяви, че планира около 40 000 войници в Близкия изток след изтеглянето от Ирак. За сравнение съкращение на две армейски бойни бригади и изтеглянето на две други по-малочислени части ще доведе до намаляване на американските войски в Европа до 68 000 войници.

Последвайте канала на

БТА
606 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини