В Сирия няма гражданска война

  • 14 юни 2012 08:08

  • 1291
  • 0
В Сирия няма гражданска война
©

В Сирия няма гражданска война, както съобщиха световните медии вчера. Специалният пратеник на TV7 в страната Диляна Гайтанджиева цитира официално съобщение на ООН, според което Сирия не е в състояние на гражданска война.

Международните наблюдатели на ООН в арабската република не се ангажират с точни данни колко от 7-те хиляди цивилни жертви на войната тук са деца.

Най-страшният отпечатък от войната в Сирия може да бъде видян в детските очи. 7-годишната Сидра е ранена при стрелба, а баща й е убит.

"Бащата на Сидра работеше в Съдебна охрана. Качихме се с колата и потеглихме към Дамаск. Друг автомобил ни препречи пътя и спря пред нас. Излязоха двама души и ни обградиха от двете страни – поискаха да вземат оръжието на съпруга ми, ние нямахме оръжие. Съпругът ми опита да избяга с колата назад, но те започнаха да стрелят по нас. В този момент Сидра беше застанала между двете седалки и я уцелиха", това разказва майката на раненото дете.

В превод от арабски Сидра значи райско място. В отделението за възрастни също откриваме деца. Едно от тях е момче - само на 14 г. и също вече е видяло войната. И двамата му родители са тук и се борят за живата си. Много от ранените ще останат инвалиди. Раед е войник и твърди, че е ранен, но не в престрелка със силите на опозицията. Той разказва, че хората, които са стреляли по него са написали на камион "Джунд ал шам". Това е една от салафитските организации, които изповядват идеологията на Ал Кайда.



Режимът в Сирия е светски, затова и привържениците на Башар Асад, и бунтовниците не се борят за религиозна кауза, а за национална. Тази майка едва не е загубила сина си, но е готова да жертва децата си за своята страна.



130 души са приети в болницата в Дамаск от началото на месеца. Само днес бяха извършени погребенията на 20 души. На тяхно място дойдоха нови 19 – ранени само за един ден.

Последвайте канала на

1291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини