Барак Обама връчи Медала на свободата на израелския президент Шимон Перес

  • 14 юни 2012 06:32

  • 666
  • 0
Барак Обама връчи Медала на свободата на израелския президент Шимон Перес
©

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият връчи Медала на свободата на израелския президент Шимон Перес, като похвали неукротимия му дух, който по думите на Обама е "самата същност на Израел", предадоха световните агенции.


"Никой не е направил повече в продължение на толкова години за изграждането на съюза ни и сближаването на двете ни страни, колкото лидера, когото почитаме тази вечер, нашият приятел Шимон Перес", заяви Обама на вечеря в Белия дом в чест на Перес. "Той олицетворява самата същност на Израел, един несломим дух", заяви Обама. Той поздрави Перес за сътрудничеството му с всички американски президенти от Джон Кенеди насам и припомни, че връзките между САЩ и Израел са неразрушими и не подлежат на преговори.

Шимон Перес, който е бил и два пъти премиер на Израел, изрази подкрепата си за усилията на Обама да отговори на "непосредствената заплаха" на иранската ядрена програма. Той обърна внимание, че Обама е заявил, че всички варианти са на масата по отношение на Иран. "Иранският народ не е наш враг, сегашният ръководител е този, който стана заплаха. Той превърна Иран в опасност за мира в света", заяви Перес при получаването на Медала на свободата. Връчването на това най-престижно американско гражданско отличие на 88-годишния носител на Нобелова награда за мир идва в момент, когато Вашингтон се надява да разубеди Израел да напада Иран, чиято спорна ядрена програма смущава международната общност, отбелязва АФП.
Сред присъстващите на официалната вечеря в Белия дом бяха вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, първата дама Мишел Обама, държавният секретар Хилари Клинтън, бившият президент Бил Клинтън и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт.

Последвайте канала на

БТА
666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини