Кой е самовзривилият се лидер на ИД?

  • 03 февруари 2022 21:00

  • 3074
  • 5
Кой е самовзривилият се лидер на ИД?
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Наричан Професора или Разрушителя, лидерът на групировката "Ислямска държава" (ИД), чието ликвидиране обяви днес американският президент Джо Байдън, беше сравнително неизвестен, но знаеше как да поддържа стратегията и дейността на групировката, докато я оглавяваше за по-малко от две години, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Амир Мохамед Саид Абдел Рахман ал Маула, джихадист с множество псевдоними, наричащ себе си "емирът" Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши, който ръководеше ИД, беше убит по време на операция на американските специални части днес преди зазоряване в Сирия, обяви американският президент.

Преди да се присъедини към ръководството на терористичната групировка след елиминирането на неговия предшественик Абу Бакр ал Багдади в края на 2019 г., той ръководеше избиването на кюрдоезичното малцинство на язидите.

Позициите до този терорист от туркменски произход в терористична организация, чиито лидери преди това са били араби, изглеждаха доста несигурни.

Бивш офицер от армията на Саддам Хюсеин, завършил Университета за ислямски науки в Мосул, той се присъединил към редиците на "Ал Каида" след американското нахлуване в Ирак и залавянето на Саддам Хюсеин през 2003 г., според американската неправителствена организация "Каунтър екстремизм проджект" (Counter Extremism Project - СЕР).

Курайши е задържан и пратен през 2004 г. в американския затвор "КемпаБука", в Южен Ирак, смятан за развъдник на джихадизма. Там той се е срещнал с Багдади. Освободен е бил по неизвестни причини. После се е присъединил към Багдади, който през 2010 г. пое контрола над иракския клон на "Ал Каида", преди да създаде последователно "Ислямска държава в Ирак", а след това "Ислямска държава в Ирак и Сирия" (ДАЕШ на арабски).

Според "Каунтър екстремизм проджект", Курайши се издигнал бързо в горните ешелони на бунтовниците, получил прякорите "Професора"а и "Разрушителя" и придобил репутацията на брутален човек, по-специално чрез елиминиране на опоненти на Багдади в рамките на ИД.

В родния му град Тал Афар, на 70 километра западно от Мосул, се създават работилници за експлозиви и се кроят планове за терористични атаки.

Джо Байдън обяви за смъртта на лидера на ИД

Курайши освен това играе важна роля в джихадистка кампания за ликвидиране на малцинството язиди чрез масови убийства, изселване и сексуално робство, отбелязва Жан-Пиер Филиу, професор в Института за политически изследвания "Сианс По" в Париж.

По времето, когато е начело на ИД Курайши се опитва да възстанови силата и активността на групировката, която загуби териториите, завладени от нея в Ирак и Сирия по време на съществуването на нейния "халифат" (2014-2019 г.).

Според експерти ИД винаги е подготвяла приемници на своите лидери. През последните месеци не е постъпвала никаква обоснована информация за човека, който би могъл да наследи Курайши начело на групировката, която, подобно на големия си съперник "Ал Каида", винаги е оцелявала след смъртта на лидерите си.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3074 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Чакайте сега...?!

2022.02.03 | 22:27

1
Тоя юнак самовзривил ли се е,както пише в заглавието на статията,или американците са го ликвидирали,както пише по-надолу в статията...?!?!

2022.02.04 | 11:16

5
и те не знаят, ей така си пишат!

2022.02.04 | 10:22

4
НЕУДОБЕН АГЕНТ НА ЦРУ
Какво всъщност е станало:

2022.02.04 | 06:23

3
Незаконно нахлули на сирийска територия въоръжени терористи, спонсорирани от чужда държава, са взривили къща на сирийски гражданин и са убили него и множество други, включително жени и деца. Кой е гражданинът и кои са убитите само Алаху Акбар знае, но понеже вече не могат да отговорят, може да ги пишат всякакви.
да

2022.02.04 | 02:25

2
така е

Добави коментар

Водещи новини