Турция проведе операция "Зимен орел" в Ирак и Сирия

  • 02 февруари 2022 16:21

  • 1914
  • 0
© Getty (архив)

"Турското военно министерство обяви за проведена операция "Зимен орел" в северните части на Ирак и Сирия", предаде РИА Новости.

"Военновъздушните ни сили проведоха въздушната операция "Зимен орел" срещу бази на Кюрдската работническа партия (ПКК) в районите Дерик и Караджак, в Сирия и Синджар - в Ирак. Бяха нанесени удари по скривалища, пещери, тунели и складове с боеприпаси, използвани от терористи", заявиха от силовото ведомство в официално съобщение.

"Днес медия, свързана с кюрдски милиции в Ирак, обяви, че при вследствие на атаките в Синждар са загинали най-малко осем души, а 16 са пострадали. В информацията не се посочва дали става дума за цивилни жертви и ранени или за бойци от някоя от милициите", написа израелският в. "Аарец".

"Турските власти заявиха, че военната операция е била проведена в съответствие член 51 от Устава на ООН, даващ право на една държава да използва военна сила за самоотбрана, а също и с резолюции на ООН, приети във връзка с  борбата срещу тероризма", добави руската медия.

Турция: Убихме топкомандир на ПКК


От началото на гражданската война в близкоизточната страна през 2011 г. Турция проведе две въоръжени операции в Северна Сирия "Щитът на Ефрат" (24 август 2016 — 29 март 2017 г.) и "Маслинова клонка" (20 януари — 24 март 2018 г.). През 2015 г. Анкара стартира военна операция в Ирак и остави свои подразделения и там.

Двете арабски страни осъдиха остро действията на Турция. Багдад и Дамаск заявиха, че Анкара нарушава техните суверенитет и териториална цялост.

Военните действия на Анкара предизвикват неодобрение в САЩ. Сирийските и иракските кюрди бяха сред важните съюзници на американските военни в борбата им срещу "Ислямска държава" в Близкия изток.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини