ОАЕ забраниха полетите на дронове в страната след смъртоносна атака на йеменските бунтовници

  • 23 януари 2022 14:09

  • 762
  • 0
ОАЕ забраниха полетите на дронове в страната след смъртоносна атака на йеменските бунтовници
© Getty (архив)

Обединените арабски емирства (ОАЕ) забраниха полетите на дронове в страната, след като йеменските бунтовници хуси заявиха, че са извършили смъртоносна атака с дрон срещу петролно съоръжение и основното летище в страната, съобщи Асошиейтед прес.

От събота любителите на безпилотни летателни апарати и други оператори на леки електрически спортни летателни апарати са изправени пред "правна отговорност", ако бъдат хванати да се отдават на хобито си за свое удоволствие, заяви вътрешното министерство, като добави, че може да предостави изключения на предприятия, които искат да снимат.

Миналата седмица при рядък удар с дрон и ракета в столицата Абу Даби бяха взривени няколко цистерни с гориво и загинаха трима души.

Взрив избухна в Абу Даби

Хусите, които държат столицата на Йемен и водят кървава война от години с водената от Саудитска Арабия военна коалиция, в която участват и ОАЕ, поеха отговорност за нападението. Макар че ОАЕ до голяма степен изтеглиха войските си от изпадналия в патова ситуация конфликт, страната продължава да бъде замесена в него и да подкрепя местните милиции.

ОАЕ заявиха, че хусите са взели на прицел страната с въоръжени с бомби безпилотни самолети, с крилати и балистични ракети, като добавиха, че страната е прихванала някои от използваните за атаки оръжия. В отговор на удара водената от Саудитска Арабия коалиция през последната седмица засили атаките срещу контролираните от бунтовниците части на Йемен.

Правителствените разпоредби в ОАЕ вече ограничават полетите на дронове в жилищни райони, както и в близост до, около и над летища. Потребителите на дронове трябва да получат сертификат от органите на гражданската авиация.
 

Валери Зайцев
762 0

Свързани новини

Водещи новини