Израелската полиция разруши дома на палестинско семейство в Източен Ерусалим

  • 19 януари 2022 12:18

  • 450
  • 0
© Getty (архив)

След многократни опити израелската полиция разруши днес къщата на палестинско семейство в квартала Шейх Джара в Ерусалим, превърнал се в символ на борбата срещу израелската колонизация на Източен Ерусалим, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Полицаите пристигнаха днес в дома на семейство Салхия, което още през 2017 г. бе получило заповед за експулсиране.

Силите на реда изведоха хората от къщата. После домът беше разрушен. По време на операцията са задържани и 18 души, протестиращи срещу разрушаването на имота.

Според израелските власти сградата е била незаконно построена на терен, предвиден за училище за деца със специални потребности.

В понеделник полицията се опита да изведе членовете на семейство Салхия от къщата, но те отказаха да я напуснат. Те се бяха качили с бидон с бензин на покрива и заплашваха да се самозапалят. Това принуди силите на реда да се откажа тогава от разрушаването на дома. Така се стигна до днешната операция.

В Израел взривиха част от дома на терорист

В подкрепа на семейството бе организирана кампания в палестинските територии и в чужбина, където живеят негови членове.

В Източен Ерусалим стотици палестински семейства, живеещи там от десетилетия, са получили заповеди за експулсиране в полза на еврейски заселници. Седем семейства обжалваха заповедите.

Около 210 000 израелци са настанени в Източен Ерусалим в незаконни според международното право селища, а палестинците искат тази част от града да бъде столица на бъдещата им държава.

Според израелски закон, ако евреите могат да докажат, че техните семейства са живели в Източен Ерусалим преди войната от 1948 г. и създаването на Израел, те могат да поискат да им се възстанови правото на собственост. Но такъв закон не съществува и за палестинците, изгубили имущество.

Палестинските семейства уверяват, че са закупили законно собствеността си от йорданските власти, които са контролирали Източен Ерусалим от 1948 до 1967 г. Но според заместник-кмета на Ерусалим Фльор Хасан-Нахум случаят на семейство Салхия е различен. "Семейството използвало незаконно терен, който никога не му е принадлежал", казв тя.

Хасан-Нухум допълни, че общината е купила земите от арабски собственици, за да построи училище.

Валери Зайцев
450 0

Свързани новини

Водещи новини