Кристалина Георгиева: ЕК дава още 23 млн. евро за засегнатите от сирийския конфликт

  • 08 юни 2012 13:52

  • 610
  • 1
Кристалина Георгиева: ЕК дава още 23 млн. евро за засегнатите от сирийския конфликт
© булфото

Европейската комисия осигури още 23 млн. евро в помощ на бежанците в Сирия и сирийците, напускащи страната, отправили се към съседни държави, съобщи на пресконференция еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Георгиева уточни, че досега са били осигурени 10 милиона евро за хуманитарна подкрепа, свързана със събитията в Сирия. В отговор на въпрос дали в осигуряването на достъпа до помощта ще бъдат използвани военни средства, комисарят посочи, че международната общност гледа на тези средства като последен изход. Само ако останалите възможности се провалят, ще има нужда военни да осигуряват хуманитарната помощ, уточни Георгиева. Тя даде за пример Хаити, където след земетресението през 2010 г. употребата на военните машини е била единствената възможност за хуманитарни доставки.
Международната общност ще определи кога невоенните средства в Сирия са изчерпани, заяви Георгиева в отговор на въпрос. Тя отбеляза, че в Дамаск има хуманитарен експерт на ЕС, а в Сирия работят 2000 хуманитарни служители. По думите на комисаря, досега те нямат възможност да достигнат до най-засегнатите от конфликта хора. Това трябва да се промени незабавно, заяви Георгиева.

Попитана за мащаба на бедствието, комисарят уточни, че един милион хора в Сирия имат нужда от хуманитарна помощ, като разселените в страната са от 200 000 до 400 000, според различните оценки. Комисарят добави, че около 95 000 са бежанците, пристигнали в Турция, Ливан и Йордания.

В съобщение на ЕК по повод осигурената днес финансова подкрепа се уточнява, че средствата ще послужат за доставката на медицински и образователни услуги, за жилища, за обучение на служители в неправителствени организации, в подкрепа на медиите, за културни дейности и за прояви на гражданското общество.

Последвайте канала на

БТА
610 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Комисаряста

2012.06.08 | 14:10

1
Tази Кристалина е доста неподготвена и често се държи неадекватно. Нейният пост е само просто така, да се каже , че са дали и нещо на източно европеец. Тя самата е като учителка по математика от провинциално ОУ ударена с мокър парцал.

Добави коментар

Водещи новини