Турция: Единият от арестуваните агенти на МОСАД е дал признателни показания

  • 22 октомври 2021 14:19

  • 867
  • 1
Турция: Единият от арестуваните агенти на МОСАД е дал признателни показания
© Getty images (архив)

Единият от 15-те агенти на израелската разузнавателна служба МОСАД, арестувани в Турция, е дал признателни показания, написа анкарският в. "Сабах".

Мъжът, посочен с инициали М.А.С. е разкрил пред разпитващите го агенти от турската контраразузнавателна служба МИТ, е заявил, че е осъществил първия си контакт с резидент от еврейската държава през 2018 г. Тогава той е бил собственик на фирма, консултираща желаещи да учат в Турция чужденци.

"Обадиха ми се от чуждестранен телефонен номер и ми казаха, че младеж от арабски произход и живеещ в Германия иска да следва в Турция. Той пожела справка за това как палестински младежи могат да постъпят в турски университети. Направих я и ми дадоха за нея 1000 евро", разказа той.

"М.А.С. добави, че в задачите му е влизало и следене на студенти от Палестина. Особено внимание се е обръщало върху младежи, които могат след получаване на диплома са могли да бъдат назначени на работа в предприятия от военнопромишления комплекс", добави вестникът.

"Според изданието ръководител на разбитата агентурна мрежа е живял в Истанбул. А.Б. е пристигнал в Турция през 2015 г., а пет години по-късно обявен за изчезнал. При ареста му у него са намерени 10 000 щатски долара, вероятно получени от МОСАД", написа още "Сабах".

Медията посочи инициалите на още един от арестуваните. Р.А.А. се е срещнал с агенти на МОСАД в Загреб. "Той е получил общо 2400 щатски долара", добави изданието.

Както вече писахме, вчера Турция обяви, че при операция на МИТ, проведена в различни части на страната на 7 октомври бяха задържани 15 души за шпионаж.

Турция: Арестувахме 15 агенти на МОСАД

Всичките са от арабски произход.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
867 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тука

2021.10.25 | 17:57

1
тука кога ще арестуват турската агентура с чуждата родина????

Добави коментар

Водещи новини