Йорданците протестират срещу увеличаването на цените на електроенергията

  • 01 юни 2012 21:45

  • 565
  • 0
Йорданците протестират срещу увеличаването на цените на електроенергията
©

Хиляди йорданци излязоха днес на антиправителствени протести заради увеличаване на цените на електроенергията, предупреждавайки Аман, че може да се стигне до народен бунт в стила на Арабската пролет, предаде ДПА.

Протести имаше в цяла Йордания - от северния граничен град Мафрак до южното пристанище Акаба.

На тях бе поискана оставката на правителството на Файез Тарауне заради решението му да увеличи цените на тока до 150 процента.

В центъра на Аман стотици прореформатори настояваха за сформиране на извънредно правителство на националното единство, което да се справи с настъпващата икономическа криза в Йордания. Демонстрантите скандираха "Не на увеличението на цените" и "Достойнството на йорданците не е за продан". Активисти предупредиха, че повишаването на цените на обществените услуги в момент, когато средният йорданец се сблъсква с влошаващи се икономически условия, може да се превърне в искрата, от която ще пламне "Йорданската пролет".

"Поредица от корумпирани правителства отказаха да се вслушат в нуждите на хората, разпродадоха държавни земи и йорданският народ няма да продължи да мълчи", заяви Фахер Даас, организатор на Народното младежко движение за промяна, една от няколкото прореформаторски коалиции в Йордания, които се появиха след началото на Арабската пролет.

Последвайте канала на

БТА
565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини