Израелската армия уби петима бойци на Хамас при операции на Западния бряг

  • 26 септември 2021 20:12

  • 785
  • 0
Израелската армия уби петима бойци на Хамас при операции на Западния бряг
© gettyimages

Израелската армия е убила петима бойци на палестинското ислямистко движение Хамас при престрелки по време на днешните си операции на Западния бряг на река Йордан, съобщи израелски военен говорител, цитиран от БТА.

Той добави, че двама израелски военнослужещи, включително офицер, са тежко ранени. Тези престрелки представляват най-смъртоносното насилие между Израел и Хамас от края на 11-дневната война в ивицата Газа през май и заплашват да повишат напрежението по израелската граница с крайбрежния анклав и окупирания Западен бряг.

Четирима палестинци бяха убити при израелски операции на Западния бряг

Чичо на един от убитите палестинци заяви, че той е бил 16-годишен и е отивал на училище, когато бил застрелян.

"Всички убити са били въоръжени членове на Хамас, участвали в престрелки", каза от своя страна израелският военен говорител.

Той добави, че твърденията на чичото на убития тийнейджър се проверяват. Хамас заяви, че четирима от петимата убити са негови бойци. Израелските власти отдавна изразяват безпокойство, че движението Хамас, което управлява ивицата Газа, възнамерява да засили позициите си на Западния бряг и да отправи предизвикателство към съперника си там - подкрепяната от Запада Палестинска автономна власт, повишавайки по този начин рисковете за Израел в областта на сигурността.

Палестинският президент Махмуд Абас, чието движение Фатах загуби контрола си над Газа по време на вътрешнопалестинските борби през 2007 г., обвини Израел в "полеви екзекуции срещу палестинския народ". След днешните акции Хамас призова палестинците на Западния бряг "да изострят съпротивата срещу окупатора във всички райони".

Израелският военен говорител обясни, че армията е провела пет акции на Западния бряг, "за да попречи на клетка на терористичната организация Хамас да действа" и да организира нападения. На път за Ню Йорк, където ще говори утре пред Общото събрание на ООН, израелският премиер Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ каза, че мишена на операцията са били бойци на палестинското ислямистко движение, които са се готвели "да извършат терористични атаки".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини