Израел връща зеления пропуск, за да намали растящия брой на случаите на коронавирус

  • 29 юли 2021 19:25

  • 1233
  • 2
Израел връща зеления пропуск, за да намали растящия брой на случаите на коронавирус
© Getty Images/Guliver

Израел върна от днес така наречения зелен пропуск заради растящия брой на новите случаи на коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Хората на възраст над 12 години, които искат да участват в масови прояви с над сто души, ще трябва да представят удостоверение, че са ваксинирани, преболедували са от COVID-19 или че разполагат с отрицателен тест за коронавирус.

Това правило важи за спортни и културни събития, както и за фитнес зали, ресторанти, конференции и молитвени домове.

Зеленият пропуск, който донесе облекчение за ваксинираните и преболедувалите, беше въведен в Израел през февруари. След значителен спад на заболеваемостта обаче повечето здравни ограничения отпаднаха.

Екип от експерти препоръча трета подсилваща ваксинация за възрастното население, съобщи министерството на здравеопазването. От неделя хората над 60 години в Израел ще могат да получат трета доза.

Причина за това станаха данни, според които ефективността на използваната в Израел ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех" е намаляла рязко от началото на юни.

Според министерството ваксинацията предотвратява само 39 на сто от коронавирусните инфекции и 91 процента от тежките форми на заболяване.

Израел слага трета доза от ваксината на Pfizer/BioNTech на хората над 60 години

Същевременно в Израел се разпространява по-заразният вариант Делта на коронавируса, посочи министерството.

Правителствени експерти обаче разкритикуваха тези данни на основание, че те не са били събрани по научен път.

През пролетта те казаха, че ваксинацията предотвратява 95,8 процента от случаите на коронавирус и около 99 на сто от тези на хоспитализация, тежко заболяване и смърт.

В последно време броят на новите случаи на заразяване с коронавирус за денонощие в Израел отново надхвърли прага от две хиляди.

За изминалите 24 часа здравното министерство регистрира 2165 нови инфекции, а тежко болните пациенти са 159. Над 57 процента от израелците са напълно ваксинирани. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1233 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.30 | 05:57

2
Не вервам че им растат случаите :) нали насила там ги шприцаха с вълшебния химикал който щу не спаси от измислената заплаха
Майтапчи Йово

2021.07.30 | 01:20

1
Раздавайте и звездите на Давид бре, коронаидиоти, за кога още чакате:)))???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини