Талибаните обещаха да се сражават по време на Курбан байрам, само ако бъдат атакувани

  • 21 юли 2021 11:57

  • 1325
  • 0
Талибаните обещаха да се сражават  по време на Курбан байрам, само ако бъдат атакувани
© Getty images (архив)

Талибаните в Афганистан заявиха днес, че по време на мюсюлманския празник Курбан байрам ще се сражават, само ако бъдат атакувани, без обаче официално да обявят спиране на огъня, предаде АФП.

"Мога да потвърдя, че сме в отбрана за празника, който започна вчера и трае три дни", заяви за АФП Забиула Муджахид, говорител на талибаните, без да добави подробности.

Откакто започнаха в началото на май офанзива срещу афганистанската армия, възползвайки се от изтеглянето на чуждестранните войски, талибаните завзеха големи територии от страната, ключови КПП-та по границата и обсадиха големи градове.

Талибаните превзеха ключов граничен пункт на Афганистан с Иран

Лишени от твърде важната за тях подкрепа на САЩ, правителствените сили не оказаха силна съпротива и контролират вече главно столиците на отделните провинции и основните пътища.

Тази година талибаните не обявиха официално примирие за Курбан байрам, както правеха през последните години по случай различни мюсюлмански празници.

Минаването им в отбрана се очаква да даде на афганистанците възможност да празнуват Курбан байрам със семействата си в относителна сигурност.

Талибаните понякога са обвинявани, че се възползват от подобни примирия, за да укрепят позициите си, да попълнят запасите си и да се подготвят за атаки срещу афганистанските сили, веднага щом паузата свърши, посочва АФП.

Валери Зайцев
1325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини