Консултациите за нов кабинет в Ливан започват идната седмица

  • 20 юли 2021 12:06

  • 443
  • 0
 Консултациите за нов кабинет в Ливан започват идната седмица
© Getty images (архив)

Парламентарните консултации за избор на нов министър-председател в Ливан ще започнат на 26 юли, съобщи днес канцеларията на президента Мишел Аун (на снимката), цитирана от Ройтерс.

Агенцията, цитирана от БТА, отбелязва, че това ще е поредният опит разделеният ливански политически елит да бъде накаран да сформира нов кабинет.

Ливанският политик Саад Харири се отказа от своите, продължили няколко месеца, опити да състави ново правителство миналата седмица, намалявайки всякакви шансове за бързо съставяне на правителство, което да може да започне да извежда страната от финансовия колапс.

Ливанският премиер моли света за помощ и предупреждава, че страната му върви към "социален взрив"
Решението на Харири бележи кулминацията на продължил с месеци конфликт заради правителствени постове между него и държавния глава.

Ливанският президент е християнин маронит и съюзник на подкрепяната от Иран шиитска групировка Хизбула. Харири и Аун си отправят взаимни обвинения за провала да се състави правителство.

Засега няма изявен алтернативен кандидат за премиер - пост, се полага на мюсюлманин сунит, според въведената в Ливан система за представителство на религиозните общности във властта.

Аун трябва да избере кандидата, ползващ се с най-голяма подкрепа в парламента, където Хизбула и нейните съюзници имат мнозинство.

Валери Зайцев
443 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини