Молитви с маски край Мека за свят без коронавирус

  • 19 юли 2021 16:13

  • 483
  • 0
Молитви с маски край Мека за свят без коронавирус
© Getty Images (архив)

Хиляди мюсюлмански поклонници с маски, тръгнали на ежегодния хадж, се събраха днес на хълма Арафат, за да изкупят греховете си, изразявайки надежди за мир и приключване на пандемията от коронавируса, предадоха БТА и Ройтерс.

Саудитска Арабия, където се намират най-свещените за исляма места - Мека и Медина, за втора поредна година не пусна поклонници от чужбина и обвърза достъпа до хаджа за жителите на кралството с някои условия.

Само 60 000 граждани и жители на Саудитска Арабия на възраст между 18 и 65 години, които са напълно ваксинирани или са прекарали вируса и не страдат от хронични заболявания, бяха одобрени за участие в поклонението.

"Чувството е неописуемо, че бях избран от милиони хора да участвам в хаджа. Моля се на Бог да сложи край на тези тежки времена, през които преминава целият свят заради коронавируса", каза Ум Ахмед, палестинска поклонничка, която живее в саудитската столица Рияд и казва, че вирусът й е отнел четирима членове на семейството.

През предишни години над 2 милиона поклонници се струпваха на хълма Арафат, седейки плътно един до друг в изгарящата жега в пустинята близо до град Мека, носейки чадъри и ветрила, за да се охлаждат при температури близо 40 градуса.

Тази година поклонниците в бели роби, олицетворяващи духовна чистота, трябваше да спазват социална дистанция и да носят маски.

Борислава Борисова
483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини