Иранците ще гласуват днес за президент

  • 18 юни 2021 08:06

  • 274
  • 1
Иранците ще гласуват днес за президент
© Getty Images/Guliver (архив)

Иранците ще гласуват днес на президентски избори, на които се очаква изключително ниска избирателна активност, предадоха Ройтерс и Франс прес. Досегашният ирански президент Хасан Рохани призова сънародниците си да бъдат активни и да гласуват.

Иранците ще могат да упражнят правото си на глас в 67 хиляди избирателни пункта, организирани на открито заради пандемията от коронавируса. Ще се спазват правилата за социална дистанция и ще се носят маски. Гласоподавателите бяха призовани да си носят химикалки.

Осемте години на Хасан Рохани като президент на Иран: от еуфория до разочарование

С най-големи шансове за победа са кандидатът на консерваторите и ръководител на съдебната власт Ебрахим Раиси и представителят на умереното движение в иранската политика и бивш ръководител на иранската централна банка Абдолнасер Хемати.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей също отправи призив към иранците да гласуват масово, като изтъкна, че високата избирателна активност ще предотврати оказването на чуждестранен натиск върху ислямската република.

От социологически проучвания става ясно, че избирателната активност вероятно ще е около 41 процента - значително по-ниска от тази на последните избори. Това се обяснява с недоволството на много иранци от дисквалифицирането от надпреварата на някои видни умерени кандидати, на недоволството от тежката икономическа ситуация, лошото управление, корупцията и репресиите срещу демонстрациите през 2019 година.

Бъдещ ирански лидер издал ли е 30 000 смъртни присъди

Макар правомощията на иранския президент да са ограничени, той ръководи гражданския клон на управлението, определя вътрешната политика, което е много отговорна задача, особено, като се има предвид, че срещу Иран от години действат сериозни американски санкции. Президентът дава тон и на отношенията с международната общност, въпреки че последната дума по всички държавни въпроси е на върховния лидер.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Идиот от Новини.бг

2021.06.18 | 08:38

1
нарича тук протестиращите "лумпени", прИдиот от Новини.бгезидентът "тъпа фуражка", спец. службите "простаци"

Добави коментар

Водещи новини