Защо Палестинското МВнР вика българския посланик за обяснения?

  • 02 юни 2021 16:16

  • 443
  • 5
Защо Палестинското МВнР вика българския посланик за обяснения?
© gettyimages

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Заместник-министърът на външните работи на палестинската автономия Амал Джаду е извикал вчера четирима посланика на европейски държави, които са гласували в организации към ООН против палестинските интереси. Става въпрос за Съвета на ООН по правата на човека и Световната здравна организация /СЗО/. Мнозинството в първата гласува резолюция, която даде зелена светлина на международно разследване на предполагаеми престъпления на Израел по време на 11-дневната война между еврейската държава и терористичното движение Хамас.

На 74-та сесия на СЗО беше гласувано да бъде оказана помощ

на палестинската здравна система, медицинска инфраструктура и предоставяне на ваксини, лекарства и медицински материали.

 Джаду е изразил пред посланиците на България, Обединеното кралство, Чешката република и Австрия „шока на палестинското ръководство от това гласуване, което представлява зелена светлина за Израел, окупационната власт, да продължи своята агресия и системни нарушения на правата на палестинския народ“.

Той е поискал тази позиция на Рамалла да бъде предадена на ръководителите на външнополитическите ведомства на съответните държави.

 Прави впечатление, че на срещата на външните министри на ЕС предложената декларация от Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел четири дни преди прекратяването на огъня, с апел за преустановяване на бойните действия между Израел и Хамас, единствено Унгария се произнесе против. Тогава външният министър на тази страна-членка на ЕС заяви, че „неговата държава има проблеми с политиката на ЕС в Близкия Изток.“ Това провали единната европейска позиция.

Палестинският дипломат заяви, че днес, сряда, ще бъде викан и посланикът на Германия. Не е ясно какви са причините за това.

 Не е ясно дали причините за подобен вот не са свързани с начина на транспортиране на помощите /става въпрос за тези, гласувани от СЗО/. За разлика от другите конфликти между Израел и Хамас, сега лидерите на терористичното движение настояват помощите да бъдат изпращани директно в Газа, без посредничеството на правителството в Рамалла.         

Последвайте канала на

Аделина Делийска
443 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Amyuqjja

2021.06.03 | 05:53

5
М­­л­а­д­а­­­ ­­м­­­о­­­к­­р­­а­­ ­­у­ч­­е­­­н­­­и­­­ч­­к­а­­ ­­­ч­­­у­­к­а­­ ­­­ ­­­W­ ­­­W­­ ­W­­­ ­.­ ­B­­ ­­­G­­­ ­­­1­­ ­7­ ­.­­­ ­­­C­ ­L­­ ­U­­ ­­­B
Candaceijwra

2021.06.03 | 05:38

4
М­л­а­д­а­­ ­м­о­­­к­­­р­а­­ ­­­у­­­ч­­е­­­н­­­и­­ч­к­­а­ ­­ч­у­­к­­­а­­ ­ ­W­­ ­W­­ ­­W­­­ ­­.­­­ ­­B­­­ ­­­G­­­ ­1­­­ ­7­­­ ­.­ ­­­C­­ ­­­L­ ­­­U­­­ ­­B
Angiefhkka

2021.06.03 | 01:11

3
М­­л­­а­­д­­­а­­­ ­м­­­о­­­к­р­а­ ­у­ч­е­н­­и­­ч­­­к­­а­­ ­­­ч­­­у­к­­­а­­ ­ ­­W­­­ ­­­W­ ­­W­ ­­­.­ ­­B­­ ­­­G­ ­­1­­­ ­­­7­­­ ­.­ ­­C­ ­­L­­­ ­­­U­­ ­­B
Janetejpva

2021.06.02 | 21:26

2
М­­­л­­а­­д­а­ ­­­м­о­­­к­­­р­а­­ ­­у­ч­­е­н­и­ч­к­а­­­ ­­­ч­­у­­­к­­­а­ ­­­ ­W­ ­W­ ­W­­­ ­­.­ ­B­­ ­­­G­ ­­­1­­­ ­­­7­­ ­.­­­ ­­­C­­ ­L­­ ­U­­­ ­B

2021.06.02 | 17:46

1
Има ли българско училище в Палестина? В София има палестинско училище. До кога ще се дyпедавци?

Добави коментар

Водещи новини