Йорданският крал Абдула Втори потвърди пред Блинкън необходимостта от запазване на статута на Ерусалим

  • 26 май 2021 21:51

  • 893
  • 3
Йорданският крал Абдула Втори потвърди пред Блинкън необходимостта от запазване на статута на Ерусалим
© gettyimages

Йорданският крал Абдула Втори потвърди пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън необходимостта от запазване на историческия статут на Ерусалим, съобщи агенция Петра, като се позова на обнародвано от канцеларията на монарха съобщение.

В съобщението се отбелязва, че по думите на Абдула Втори е "нужно да бъде запазен сега съществуващият исторически и правен статут на Ерусалим и неговите светини".

Двудържавното решение остава единствен вариант, каза Блинкън в края на визитата си в Ерусалим и Рамала

Монархът също така посочи необходимостта да се сложи край "на извършваните от Израел нарушения по отношение на Ерусалим и джамията Ал Акса" и да бъдат прекратени опитите да се принудят жителите на редица райони в Източен Ерусалим да напуснат домовете си. Що се отнася до израелско-палестинския конфликт, кралят подчерта, че "отсъствието на политическо решение, съответстващо на справедливите и законни права на палестинците, провокира засилване на напрежението в региона".

Абдула Втори определи като централна ролята на САЩ за уреждането на израелско-палестинския конфликт и приветства решението на сегашното американско правителство да възстанови генералното консулство на САЩ в Ерусалим, допълва БТА.

Вчера американският държавен секретар започна от Израел обиколка в Близкия изток. Също вчера в Ерусалим той имаше разговори с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, външния министър Габи Ашкенази и министъра на отбраната Бени Ганц, а след това се срещна в Рамала с палестинския президент Махмуд Абас. По-рано днес Блинкън беше в Кайро, където се срещна с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с външния министър Самех Шукри и началника на разузнаването Абас Камел, след което пристигна в Йордания.

Мая Йорданова
893 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Joyfynda

2021.05.27 | 16:47

3
М­­­л­а­­д­а­­ ­­­м­­­о­к­­­р­­­а­ ­­у­­ч­е­­н­и­ч­­­к­а­­­ ­­­ч­­у­­к­­­а­­­ ­­­ ­W­­­ ­W­ ­­­W­­­ ­­­.­­ ­B­­­ ­G­ ­1­ ­7­­ ­­­.­­ ­­­C­ ­­L­­­ ­­­U­­­ ­­B
Soniauinwa

2021.05.27 | 15:57

2
М­­л­а­­­д­а­­­ ­­м­­о­­­к­р­­­а­­­ ­у­­­ч­­е­н­­­и­­ч­­к­­а­­­ ­­­ч­­­у­к­а­­ ­ ­W­­­ ­­W­ ­­W­­­ ­­.­ ­B­­ ­­­G­ ­­1­­ ­7­­­ ­.­­ ­­C­­­ ­­L­­ ­­U­­­ ­­B
Pamelaqrxja

2021.05.27 | 04:47

1
М­л­­­а­­­д­а­­ ­м­­­о­к­р­а­ ­­у­­­ч­­­е­н­­и­­ч­­к­­­а­­­ ­­­ч­­­у­­­к­­­а­­ ­­ ­­­W­­­ ­­W­­ ­W­­­ ­­­.­­ ­­­B­­­ ­G­­­ ­1­­­ ­­7­­ ­­­.­­ ­C­­­ ­L­­ ­­­U­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини