Край на безпрецедентния конфликт в йорданското кралско семейство?

  • 06 април 2021 09:16

  • 743
  • 1
Край на безпрецедентния конфликт в йорданското кралско семейство?
© Getty (архив)

Йорданският принц Хамза се закле във вярност към брат си, крал Абдула Втори, гласи заглавие на британския в. "Гардиън".

Изявлението, в което принц Хамза обещава "да остане верен на завета на предците си", като следва техния път, тяхното послание и е лоялен към краля, който е негов полубрат, беше направено малко след като монархът прие посредничеството на своя чичо принц Хасан, също бивш наследник на трона. Целта на посредничеството е въпросът за принц Хамза да бъде решен в рамките на управляващото Йордания хашемитско семейство.

Кризата показа разделението в страната, обикновено смятана за стожер на стабилността в Близкия изток. "Това е началото на кризата, а не нейният край", заявява аналитикът Ахмад Ауад, ръководещ Центъра за изследвания "Феникс" в Аман. "Това показва, че има нужда от политическа, икономическа и демократична реформи", добави той.

По-рано принцът отказа да се подчини на заповедите на началника на генералния щаб на йорданската армия да ограничи "дейностите" и движението си, въпреки че беше заподозрян в заговор срещу властта и монарха, припомня френският в. "Пари мач". В събота принцът отправи срещу йорданските власти ответни обвинения в корупция и некомпетентност, с което потвърди разделението в кралското семейство. На следващия ден вицепремиерът Айман Сафади го обвини в сътрудничество с чужда сила с цел дестабилизиране на кралството. Това е първият подобен заговор от създаването на хашемитското кралство преди един век, отбелязва френското издание.

Опит за преврат в Аман?

"Разделението в кралското семейство приключи", съобщава в. "Ню Йорк таймс", като цитира изявление на двореца и изявлението на принц Хамза. Но изчезването на разделението, също толкова внезапно, колкото появата му преди два дни, повдига въпроси. Конфликтът шокира както йорданците, така и чуждестранните наблюдатели.

Демонстрираното помирение вероятно ще позволи на Йордания да се върне към статуквото, смятат анализатори. "Най-лошото е зад нас", заяви Джауад Анани, бивш йордански външен министър. Според него с посредничеството на принц Хасан ще бъде постигнато помирение и ще се възстанови единството в кралското семейство.

Разделението между принц Хамза и крал Абдула Втори изглежда е още от 2004 г., когато кралят отне от чичо си титлата престолонаследник и го замени със сина си Хюсеин.

"Първоначално нямаше видими признаци за конликт, но през последните години принц Хамза стана по-малко предпазлив, като отправяше критики срещу управлението в Йордания и говореше за корупция в ръководството. Освен това той се срещаше често с лидери на най-големите племена в Йордания. Племенните структури играят важна роля в йорданските институции", припомня американското издание.

Последвайте канала на

743 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Shannona16

2021.04.10 | 03:52

1
­­­В­и­­­ж­­­т­е­­­ ­м­­о­­я­­­т­­а­­ ­­т­­и­й­н­­­ ­­п­­у­­­т­­­к­а­­ ­­­-­­­ ­­­W­W­W­­.­B­G­1­7­­.­­C­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини