ЕС с нови санкции срещу сирийския режим

  • 11 май 2012 21:02

  • 460
  • 0
ЕС с нови санкции срещу сирийския режим
©

Европейският съюз ще наложи в понеделник нови санкции на Сирия, като замрази авоарите на две фирми и три физически лица, смятани за източници за финансиране на режима на Башар ал Асад, съобщиха дипломатически източници, цитирани от АФП.

„Има принципно споразумение” между посолствата на 27-те страни на ЕС за петнайсети кръг от санкции, наложени от началото на репресиите срещу опозицията преди една година, заяви дипломат от ЕС. На санкционираните ще им бъде отказана виза. Решението ще бъде официално одобрено от европейските външни министри в понеделник в Брюксел.

При последната им среща през април те решиха да забранят износа на луксозни продукти към Сирия, символична мярка, насочена срещу начина на живот на семейство Асад. В момента 126 физически лица и 41 фирми са обект на санкции от ЕС. Те са насочени срещу Централната банка, търговията с ценни метали и товарните полети.

Междувременно днес сирийските власти обявиха, че са предотвратили самоубийствен атентат с кола бомба в северния град Алепо, предадоха Ройтерс и АФП. Автомобилът бил натъпкан с 1200 кг експлозиви. Сирийските сили за сигурност убили нападателя камикадзе, преди той да успее да взриви колата бомба във втория по численост на населението град в страната.

Потенциално кървавият атентат бе предотвратен ден след като най-малко 55 души бяха убити при две атаки с коли бомби в сирийската столица Дамаск. Той трябвало да бъде извършен в момент, когато хиляди хора излязат по улиците на Алепо на протест срещу режима на президента Башар ал Асад.

Последвайте канала на

БТА
460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини