Папата защити решението си да посети Ирак въпреки риска от COVID-19

  • 08 март 2021 18:17

  • 254
  • 1
Папата защити решението си да посети Ирак въпреки риска от COVID-19
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март заяви, че е решил да посети Ирак въпреки повишената заболеваемост от COVID-19 след много молитви и размисли и заяви, че Бог ще предпази от вируса онези, които са дошли да го зърнат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На връщане от посещението пред репортерите, които пътуваха с него в самолета, Франциск каза, че осъзнава, че някои консервативни католици биха определили срещата му с великия аятолах Али Систани почти като ерес, но по думите му понякога в междурелигиозните отношения е нужно да се поемат рискове.

84-годишният Франциск, който говори прав в продължение на около 50 минути, заяви, че посещението, което беше първото му пътуване в чужбина от 16 месеца, го е изтощило много повече от предишните. Но по думите му след него той се чувства прероден, а преди заради противоепидемичните ограничения се е чувствал като в затвор. Той добави, че усеща бремето на годините си, но не може да каже дали в бъдеще ще предприема по-малко пътувания.

Папа Франциск отпътува от Ирак след историческото си посещение, преминало без инциденти

Макар че на някои от събиранията с участието на папата на закрито бе ограничен броят на посетителите и бяха спазвани правилата за носене на маска и социална дистанция, вчера вечерта хиляди, предимно млади хора, присъстваха на меса, отслужeна на стадион в Ербил, и повечето не спазваха санитарните правила.

Папата често призовава хората да спазват здравните предписания на местните власти, а преди самото посещение от Ватикана изразиха увереност, че иракските власти ще бъдат в състояние да накарат хората да спазват разпоредбите.

Един от репортерите го попита дали не се притеснява, че хора от дошлите да го видят може да се разболеят и дори да умрат.

"Пътуванията узряват бавно с течение на времето в моето съзнание. А това (заплахата от вируса) най-много ме караше да си казвам "може би, може би", каза Франциск. "Мислех си за това доста, много се молих заради това. И накрая взех решението свободно. То дойде отвътре и си казах, че "този, който ми позволява да взема именно такова решение, ще се погрижи за хората", заяви Франциск, като очевидно имаше предвид Бог. "Така взех решението, след молитви и осъзнаване на рисковете", каза той.

Един от най-значимите моменти от посещението беше срещата в събота в свещения град Наджаф с 90-годишния Систани, една от най-влиятелните фигури в шиитския ислям, както в Ирак, така и извън него.

"Понякога просто трябва да поемеш риск", каза той за срещата. "Има някои критици, които казват, че папата не е смел, а безразсъден, че прави неща, които противоречат на католическата доктрина и са на крачка от ереста."

Откакто Франциск е папа, консерваторите критикуват отварянето му към мюсюлманския свят, включително подписването през 2019 г. при посещение в Абу Даби на съвместен документ за междурелигиозно братство. Тази визита беше първата на папа на Арабския полуостров, където се намират едни от най-свещените за исляма места.

"Това са рискове, но тези решения винаги се вземат в молитва", каза той и добави, че смята Систани за "велик мъдрец, човек Божи", а срещата е подействала добре на душата на папата.

Папата отслужи най-голямата си меса в Ирак

Вчера сутринта в Мосул Франциск изслуша разказите на християни и мюсюлмани за живота им в разрушения град при "Ислямска държава", която го беше окупирала от 2014 до 2017 г. Той каза пред репортерите, че при посещението в разрушения Мосул, е бил шокиран от "невероятната жестокост", която се е разиграла там.

Франциск каза, че много иска възможно най-скоро да посети Ливан, за да покаже солидарност със страдащите там хора от всички религии. 

Последвайте канала на

Novini.bg
254 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ГЕШЕВ ЗАЩИТАВА МАФИЯТА ГЕРБ И О.П

2021.03.08 | 19:33

1
Гешев до евродепутатите: Направено е всичко по делата и проверките, свързани с Борисов, престъпление няма

Добави коментар

Водещи новини