Британска гражданка бе освободена след 5-годишна присъда в Иран, чака я ново дело

  • 07 март 2021 17:20

  • 772
  • 2
Британска гражданка бе освободена след 5-годишна присъда в Иран, чака я ново дело
© Pixabay (архив)

Иран е освободил британско-иранската хуманитарна служителка Назанин Загари-Радклиф, съобщи днес адвокатът ѝ Ходжат Кермани за иранския сайт "Емтедад", цитиран от Ройтерс.

Загари-Радклиф беше освободена след излежаване на петгодишна присъда за заговор за сваляне на религиозната власт в Ислямската република. Миналата година Загари-Радклиф беше помилвана от иранският върховен духовен лидер, но прекара последната година от присъдата си под домашен арест с електронни гривни на глезените. Сега те са премахнати, каза Кермани за "Емтедад".

Иранският върховен лидер се готви да помилва 10 000 затворници

Засега не е ясно дали на Загари-Радклиф ще бъде позволено да напусне Иран. Кермани беше цитиран да казва, че съдебно заседание по второто дело срещу нея е насрочено в революционния съд в Техеран. Загари-Радклиф беше ръководителка на проекти във фондация Томсън-Ройтерс. Тя беше арестувана на летището в Техеран през април 2016 г. докато се готвеше да се върне във Великобритания с дъщеря си, след посещение при роднини. По-късно Загари-Радклиф беше осъдена на 5 години затвор.

Семейството на Загари-Радклиф и фондацията - благотворителна организация, която работи независимо от медийната институция Томсън-Ройтерс и нейното поделение агенция Ройтерс, отричат обвиненията. През март миналата година Загари-Радклиф беше освободена от затвора и поставена под домашен арест в Техеран, в отговор на загрижеността от разпространението на COVID-19 в иранските затвори, но правото й на движение беше ограничено.

Иран отложи делото на Назанин Загари-Ратклиф, която е в затвора за шпионаж

Британската депутатка Тулип Сидик съобщи днес в Туитър, че е разговаряла със семейството на Загари-Радклиф и са й казали за свалянето на електронните гривни. Семейството е казало още, че Загари-Радклиф ще трябва да се яви отново в съда следващата неделя. Сидик съобщи, че първото пътуване на Загари-Радклиф ще е за среща с баба ѝ, информира БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
772 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Mariaa20

2021.04.10 | 03:56

2
­­­В­­и­­ж­т­­­е­­­ ­­м­о­­­я­­­т­­­а­­ ­­т­­и­­й­­­н­­­ ­­п­­у­­т­­­к­а­­­ ­-­­­ ­W­­­W­­W­.­­B­­G­1­­7­­­.­C­­­L­­­U­B­­­
МУТРИ ВЪН

2021.03.07 | 19:15

1
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И СЛЕД ТОВА СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14

Добави коментар

Водещи новини