Израелският главен прокурор разкритикува ваксинационната дипломация на Нетаняху

02 март 2021 17:44

Израелският главен прокурор разкритикува ваксинационната дипломация на Нетаняху
© gettyimages
712 1

Израелският главен прокурор Авихай Манделблит предупреди премиера Бенямин Нетаняху, че не може сам да разпределя на кого от израелските съюзници в Африка, Европа и Латинска Америка да даде от излищъка от ваксини, който страната има, защото подобни решения не могат да бъдат вземани еднолично, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22531

В официално писмо по въпроса Манделблит посочва, че Нетаняху следва да съгласува подобни стъпки с кабинета. Писмото беше публикувано от министерството на правосъдието вчера и е изпратено до премиерския съветник по националната сигурност Меир Бен Шабат.

Израел иска да купи още 36 млн. ваксини

Миналата седмица Нетаняху обяви, че е решил да сподели част от израелските запаси с други страни. Това предизвика бурно негодувание и изпълнението на това решение бе замразено, защото възникнаха въпроси от юридическо естество. Но преди това хиляди дози потеглиха вече към Хондурас и, както се твърди, към Чехия.

Нетаняху не посочи кои са страните, които той иска да получат ваксини, но според израелска телевизия сред тях има държави, подкрепящи претенциите на Израел към Ерусалим като негова столица. От декември досега израелските власти имунизираха над половината население срещу коронавируса при една от най-успешните ваксинационни кампании в света. Водейки кампания за парламентарните избори на 23 март, Нетаняху изтъква успеха на страната си в имунизацията като свое лично постижение.

Премиерът сключи споразумения с фармацевтичните компании "Пфайзер" и "Модерна", които осигуриха достатъчно доставки за 9,3-милионното израелско население. Според критици обаче планът му за споделяне на излишните ваксини нагледно показва, че той гледа на тях като на средство, което може да бъде използвано за дипломатически цели. Решението е критикувано и заради това, че то взима на фона на глобалния недостиг от ваксини и при положение, че автономните палестински територии срещат трудности да се сдобият със собствени количества за имунизация.

В неделя Израел обяви намерението си да ваксинира десетки хиляди палестинци, които работят в Израел и еврейските селища на Западния бряг. Преди това израелските власти споделиха 2000 ваксини с Палестинската власт, с които тя да предпази медицинския си персонал на първа линия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22531

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
712 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Karena22

2021.04.10 | 03:57

91872
­­В­­­и­ж­т­­е­­­ ­­­м­о­­­я­­т­­а­ ­т­­и­й­­н­­ ­­п­у­т­­­к­­а­­ ­­-­­­ ­W­­W­­­W­­.­B­G­­1­7­­­.­­C­L­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини