Върховният съд на Израел забрани неограниченото проследяване за COVID-19 чрез мобилните телефони

01 март 2021 16:04

Върховният съд на Израел забрани неограниченото проследяване за COVID-19 чрез мобилните телефони
© Getty Images/Guliver (архив)
544 1

Израелският Върховен съд забрани днес на правителството да използва мобилните телефони за проследяване на заразени с коронавирус хора, определяйки мярката като сериозно накърняване на гражданските свободи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22528

Проследяващата технология на службата за борба с тероризма "Шин бет", използвана с прекъсвания от март 2020 г. с цел да се ограничи пандемията, проучва местоположението на заразените, сравнявайки данни от други мобилни телефони наблизо, за да определи с кого са контактували те.

От самото начало правозащитни групи заведоха съдебни дела заради опасения за посегателства върху личния живот, а депутати поставиха под въпрос ефикасността на този инструмент за проследяване на контактите.

Върховният съд изрази тревога, че проследяването чрез мобилните телефони, въведено като временна извънредна мярка, постепенно е станало постоянно. Съдът даде срок на правителството до 14 март да спре безразборното проследяване и да го ограничи до потвърдените заразени, които отказват да сътрудничат на епидемиологичните изследвания.

Над половината от населението в Израел вече е получило поне една доза ваксина

Сдружението за граждански права в Израел - една от организациите, обърнали се към съда, приветства решението и изрази надежда, че то ще накара властите да спрат да използват "крайни и недемократични средства в борбата с епидемията".

Заместник-министърът на здравеопазването Йоав Киш определи постановлението като "престъпление срещу здравето на израелските граждани".
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22528

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
544 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Taraa17

2021.04.10 | 03:57

92071
­­­В­­­и­­ж­т­е­­­ ­­­м­­­о­я­­­т­­­а­ ­т­и­­й­­­н­ ­­п­у­­­т­­к­а­­ ­­-­­­ ­W­­W­W­.­­B­­­G­­­1­­7­­­.­­C­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини