ООН разшири списъка си със санкции, наложени във връзка с конфликта в Йемен

  • 26 февруари 2021 07:35

  • 307
  • 1
ООН разшири списъка си със санкции, наложени във връзка с конфликта в Йемен
© Pixabay

Съветът за сигурност на ООН прие без подкрепата на Русия резолюция, която удължава с една година санкциите, наложени на йеменски представители и добавя едно име към този списък, предаде Франс прес.Текстът, предложен от Великобритания е получил подкрепата на 14 страни. Русия беше единствената въздържала се, съобщават дипломати.

С резолюцията наложените на йеменски граждани забрани за пътуване и финансови санкции се удължават до февруари 2022 година. Освен това се удължава до март 2022 г. мандатът на експертната група, контролираща спазването на санкциите и на наложеното оръжейно ембарго.

Резолюцията подчертава и необходимостта от деескалация в Йемен и прекратяване на огъня в цялата страна. С нея се осъждат боевете в северната част на Йемен и извършените от йеменските хуси нападения срещу Саудитска Арабия.

МААЕ намира „временно решение“ с Иран за продължаването на инспекциите

Към списъка с подложени на санкции лица се добавя Салех Айда Айда Забин, началник на отдела за криминални разследвания в йеменската столица Сана. Според Съвета за сигурност "той е извършил действия, заплашващи мира, сигурността и стабилността на Йемен, включително нарушения на международното хуманитарно право и на човешките права". Той понякога е извършвал лични изтезания и "играе първостепенна роля в политика на сплашване и на системно прибягване до арести, задържане, изтезания, сексуално насилие и изнасилване срещу политически активни жени".

Освен това Съветът за сигурност подчертава, че експертите на ООН трябва да получат максимално бързо достъп до изоставения танкер Сафер край пристанище Ходейда.

Последвайте канала на

Novini.bg
307 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXX

2021.05.26 | 18:30

1
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

Добави коментар

Водещи новини