Иран и Русия започват съвместно военноморско учение

  • 16 февруари 2021 16:03

  • 3259
  • 3
Иран и Русия започват съвместно военноморско учение
© Getty Images/Guliver (архив)

Иран и Русия започнаха съвместно военноморско учение в Индийския океан, целящо да укрепи сигурността на морската търговия в региона, съобщи днес иранската държавна телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Подразделения на иранските военноморски сили и на мощния флот на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) ще вземат участие в учението, наречено "Иранско-руски пояс за морска сигурност 2021", и обхващащо зона от близо 17 000 км в северната част на Индийския океан.

Според иранския адмирал Голамреза Тахани, който е говорител на учението, руски ескадрен миноносец, логистичен кораб и хеликоптер ще участват в маневрите. Това е второто подобно съвместно руско-иранско учение от 2019 г., когато двете държави заедно с Китай проведоха четиридневни маневри.

Иран иска да засили отбранителното сътрудничество с Пекин и Москва на фона на регионалното напрежение със САЩ. През последните няколко месеца Ислямската република увеличи военните учения, с което страната иска да окаже натиск върху американския президент Джо Байдън по въпроса за ядрената сделка, след изявленията на американският лидер, че САЩ могат да се върнат в нея, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Иран извърши учебни стрелби с балистични ракети в Индийския океан

"Когато могъщите руски военноморски сили провеждат учения с военноморските сили на армията на Ислямската република и с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, това изпраща ясно послание", заяви адмирал Хабибола Саяри, цитиран от ИРНА.

Последвайте канала на

Novini.bg
3259 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Erina23

2021.04.10 | 03:58

3
­­­В­­­и­­­ж­­т­­­е­ ­м­о­­­я­т­­а­ ­т­­­и­й­н­­ ­п­­­у­­т­к­­­а­­­ ­­-­­ ­­W­W­­W­­­.­­­B­­­G­­1­­­7­.­­C­­­L­­­U­­­B­­

2021.02.16 | 16:36

1
ЗАЩО НА СНИМКАТА Е АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТОНОСАЧ И КОРАБИ?
ddd

2021.02.17 | 19:28

2
Щях да питам същото. Като нямате актуални снимки, не слагайте никакви. Иначе се излагате. Или си мислите че само тъпаци четат новините ви. Пак се излагате. юПишпете за рско- манафски учения, снимката- на американски самолетоносач с кохортата си от придружаващи военни кораби.

Добави коментар

Водещи новини