Иран обяви кога се върне към ангажиментите си по ядрената сделка

  • 07 февруари 2021 14:59

  • 778
  • 2
Иран обяви кога се върне към ангажиментите си по ядрената сделка
© Getty (архив)

Върховният лидер на Иран аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 обяви днес, че САЩ трябва да отменят всички санкции, ако Вашингтон иска Техеран да направи обрат в ядрените си стъпки, предаде Ройтерс.

"Иран изпълни всички свои задължения съгласно ядрената сделка от 2015 г., но не и САЩ и трите европейски държави. Ако те искат Иран да се върне към ангажиментите си, САЩ трябва първо да отмени всички санкции", написа Хаменей в Туитър. "След като установим, че всички санкции са отменени, ще се върнем към пълно спазване", посочи Хаменей.

Туитър блокира акаунт на иранския върховен лидер заради предполагаема заплаха към Тръмп

Президентът на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност миналия месец, каза, че ако Техеран се върне към стриктно спазване на ядреното споразумение от 2015 г., Вашингтон ще последва примера му и ще използва това като отправна точка за по-широко споразумение, което може да ограничи разработването на ракети от Иран и неговата дейност в региона.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумее между Иран и шестте световни сили през 2018 г. и възстанови санкциите срещу Техеран. Иран започна да нарушава споразумението стъпка по стъпка, в отговор на политиката на Тръмп за "максимален натиск", но многократно каза, че бързо ще прекрати тези нарушения, ако санкциите на САЩ бъдат премахнати.

Ислямската република заплаши да изгони ядрените инспектори по-късно този месец, започна да обогатява уран на нива, по-близки до нужните за производство на оръжия, и засили военните си учения, като миналия месец дори изстреля крилати ракети като част от военно учение в Оманския залив, отбелязва АП.

 

Последвайте канала на

778 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Crystala17

2021.04.10 | 04:00

2
­­В­­и­­­ж­­т­­­е­­ ­­м­­­о­­­я­­­т­­­а­­ ­­­т­­­и­й­­­н­­­ ­п­у­­т­­­к­­а­­­ ­­­-­­­ ­­W­­­W­­W­­.­B­­G­1­7­.­C­L­U­­­B­­
T

2021.02.07 | 21:14

1
Ще ми се всичко да свърши със споразумение и мир,но да не се лъжем. Въпрос на време е войната.Единствената разлика е,че преди Иран да стане ядрена сила ще има по-малко жертви.Не мисля, че Русия би подкрепила реално Иран, ако нещата наистина се случат.

Добави коментар

Водещи новини