Иран инсталира още центрофуги в подземен обект

  • 02 февруари 2021 18:34

  • 420
  • 0
Иран инсталира още центрофуги в подземен обект
© gettyimages

Иран е инсталирал още модерни центрофуги в подземен ядрен обект в нарушение на ангажиментите си по международното споразумение за ядрената си програма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В последно време Техеран спря да изпълнява редица свои задължения по сделката, което засили натиска върху администрацията на новия американски президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в. Всяка от двете страни уверява, че ще се върне към споразумението, ако другата го направи първа.

Иран обяви, че е започнал да обогатява уран до 20%, в момент на напрежение със САЩ

През 2019 г. Иран започна поетапно да се отказва от някои свои задължения по споразумението - година след като тогавашният американски президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изтегли Съединените щати от сделката, сключена през 2015 г. Споразумението позволява на Техеран да обогатява уран само в главния си обект за тази дейност - в Натанз, с центрофуги от първо поколение. Миналата година обаче Техеран пусна там каскада от по-модерни центрофуги, а през декември обяви, че ще монтира още три.

В доклад на Международната агенция за атомна енергия, с който Ройтерс се запозна днес, се казва, че Техеран вече е инсталирал една от трите каскади, която се състои от 174 центрофуги, и в събота е започнал да я зарежда с уранов хексафлуорид.

Днес израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц каза, че Иран се нуждае от половин година, за да произведе достатъчно обогатен уран за ядрено оръжие. Техеран отрича да обогатява уран за военни цели.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини