Русия посредничила между Израел и Сирия?

  • 18 януари 2021 16:10

  • 498
  • 0
Русия посредничила между Израел и Сирия?
© Getty (архив)

Представители на Израел и Сирия са водели тайни преговори с посредничеството на Русия.

Според арабския вестник "Аш Шарк ал Аусат" бившият началник на Генералния щаб на въоръжените сили на еврейската държава (ЦАХАЛ) Гади Азейнкот е провел среща с директора на Главното управление за сигурност на Дамаск Али Малмлюк във военната база на Москва "Хмеймим", край сирийското пристанище на Средиземно море Латакия.

Гади Азейнкот

 


Както посочи още изданието, в преговорите са участвали също съветникът на сирийския президент Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и Басам Хасан, бившият високопоставен ръководител на израелското разузнаване МОСАД Ари Бен Менаше, както и командирът на руския контингент в размирната близкоизточна страна генерал-лейтенант Александър Чайко.


"Представителите на двете държави от Близкия изток са обсъждали как Израел би могъл да помогне за регулирането на международните финансови  задължения на Сирия. В замяна Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и би трябвало да се откаже от помощта на Иран и подкрепяната от Техеран милиция "Хизбула". По време на преговорите, състояли се в края на миналата година, не е било постигнато някакво конкретно споразумение. Самият факт, че е имало диалог е сериозен успех на Москва, защото тя смята, че намаляването на напрежението между Сирия и Израел (с които Москва поддържа много добри отношения) би засилило руските позиции в Близкия изток и би изолирало Иран от района", посочи още медията.

От Иран: 100% - взривът в Бейрут е дело на Израел

"Ислямската република от началото на конфликта в Сирия преди около 10 години се е обявила за съюзник на Асад. Тя е разположила свои военни в страната, които помагат на Дамаск да се бори срещу въоръжената сирийска опозиция", припомни вестникът.

Израел от своя страна нееднократно е изразявал загрижеността си от нарастването на иранското военно и политическо присъствие в пограничната му Сирия.

Медии, цитирайки най-често арабски източници, редовно съобщават за удари на ЦАХАЛ по обекти, използвани от въоръжените сили на Ислямската република в арабската страна.

Еврейската дъжава обаче рядко са потвърждавали за военните си действия в Сирия.

 

Последвайте канала на

498 0

Свързани новини

Водещи новини