Талибаните с революционна фетва

  • 15 януари 2021 11:20

  • 819
  • 3
Талибаните с революционна фетва
© Getty (архив)

Религиозен водач на афганистанските талибани е издал революционна фетва, написа британският в. Сън.

Молла Хатибулла е забранил на бойците и командирите на всички нива да имат повече от една съпруга. Решението на мюсюлманския духовник е било взето на фона на преговорите между лидери на радикална ислямска групировка и правителството в Кабул за намаляване на напрежението в размирната страна.

Афганистанските власти започнаха да освобождават последните 400 талибански затворници

"Това, че някои от вас имат повече от една съпруга, както ни разрешава свещеният Коран, не се гледа с добро око от много наши опоненти", е пишело във фетвата. "Заради това забранявам на храбрите мюсюлмански бойци да се женят повече от един път, ако не са разведени или вдовци", се е посочвало още в постановлението.

"Във фетвата обаче е нямало изрично указание дали браковете, сключени преди нейното издаване, е трябвало да бъдат разтрогнати", допълни вестникът.

Източници на медията са посочили друга причина за постановлението на Хатибулла. "Талибаните в Афганистан  в момента изпитват материални затруднения. Много от тях не могат да си купят булка. Цената на една невеста варира от 25 000 до 100 000 щатски долара", това са казали събеседници на лондонския таблоид.

"В Афганистан, Пакистан и други мюсюлмански страни многоженството не е забранено. Полигамията е широко застъпена в селските райони", посочи още "Сън".

"Ислямът позволява на своите последователи да имат до четири съпруги и неограничено количество наложници", допълни медията.

Последвайте канала на

819 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Q da umirat tiq reptili

2021.01.16 | 11:35

3
Kvo e to a fetva trqbva da se vika kravnq

2021.01.15 | 13:14

2
да продаваме македонки на половин цена на талибаните
в педалска европа

2021.01.15 | 11:54

1
тука разрешиха педали да се женят, време е и полигамията да си стане официална.

Добави коментар

Водещи новини