Израел обяви планове за нови селища на еврейски заселници с риск да ядоса Байдън

  • 11 януари 2021 14:33

  • 455
  • 0
Израел обяви планове за нови селища на еврейски заселници с риск да ядоса Байдън
© Getty images

Израел обяви планове да изгради 800 нови домове за еврейски заселници на окупирания Западен бряг, предаде БТА. Този ход може да обтегне отношенията с бъдещото правителство на избрания за президент на САЩ Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.


Новината съобщи кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Оттам уточниха, че планът предвижда да бъдат изградени и 100 жилищни домове в селище, в което наскоро израелка беше убита при предполагаемо терористично нападение.


Избраният за президент на САЩ Джо Байдън е против селищната експанзия и обеща по-балансиран подход към израелско-палестинския конфликт. Израел превзема Западния бряг и Източен Ерусалим през войната от 1967 г., територии, които палестинците искат като част от своя бъдеща държава. Близо 500 000 израелци живеят в селища, пръснати из целия Западен бряг. Според палестинците заселническата политика на Израел е в нарушение на международното право и е пречка за мира, становище, ползващо се с широка международна подкрепа.

Израелски съд отложи заседание по делото срещу Нетаняху за корупция заради карантината

Президентът Доналд Тръмп оказа безпрецедентна подкрепа на Израел в конфликта с палестинците, включително чрез отказа от дългогодишната политика на САЩ да се противопоставят на изграждането на селища. Миналата година американският държавен секретар Майк Помпейо стана първият ръководител на дипломацията на САЩ, посетил подобно селище на Западния бряг.

Последвайте канала на

Novini.bg
455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини