Израелският външен министър напуска партията си в навечерието на изборите

  • 30 декември 2020 20:10

  • 580
  • 0
Израелският външен министър напуска партията си в навечерието на изборите
© wikipedia

Израелският външен министър Габи Ашкенази обяви днес, че напуска партията "Синьо и бяло" и си взема "отпуск" от политиката, което предвещава по-нататъшен разпад на центристката партия на министъра на отбраната Бени Ганц, съобщи БТА.

"Синьо и бяло" за малко не успя да свали премиера Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и в три поредни крайно оспорвани парламентарни избори в Израел. Ашкенази, който е и бивш началник-щаб на въоръжените сили, се присъединява към поредица от видни личности, напускащи партията преди поредните парламентарни избори, насрочени за 12 март, в които се очаква политическата сила да загуби повечето от 17-те места, които държи сега в 120-членния Кнесет (израелския парламент).

"Реших да прекратя членството си в "Синьо и бяло". Вземам си отпуск, за да обмисля по-нататъшния си път", посочва Ашкенази в декларацията си.

Протестите срещу израелския премиер продължават

Бени Ганц, който също е бивш генерал, а сега лидер на "Синьо и бяло", каза, че уважава решението на Ашкенази и даде висока оценка на дейността му като външен министър, като специално подчерта ролята му за спирането на израелските планове за анексиране на части от Западния бряг и за споразуменията, довели до нормализиране на отношенията на Израел с няколко арабски страни през последните месеци.

Ганц формира коалиционно правителство с Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и през май след три поредни парламентарни избори за по-малко от една година, което трябваше да остави политиката настрана и да поведе борба срещу пандемията от коронавируса, взела крайно опасни размери в страната и предизвикала тежка икономическа криза. Това правителство обаче от самото начало бе раздирано от вътрешни противоречия и падна, след като не успя да прокара през Кнесета държавния бюджет за 2020 г.

Междувременно кметът на Тел Авив Рон Хурдай обяви вчера, че създава нова политическа групировка, която е напът да измести "Синьо и бяло" като главна опозиционна сила. Той бе подкрепен от Ави Нисенкорн, бивш синдикален лидер, работил като и като правосъден министър, който напусна "Синьо и бяло" часове преди това.

В началото на седмицата партията на Ганц напуснаха още двама депутати. Дезинтеграционни процеси вървят и в партията "Ликуд" на Нетаняху, който е подсъдим за корупция. Но засега сондажите сочат, че "Ликуд" ще спечели най-много места в парламента, макар че трудно ще успее да състави парламентарна коалиция с мнозинство поради остри съперничества с другите десни формации. А "Синьо и бяло" се очаква да слезе под 10 процента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
580 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини