Иран отчита най-ниския си брой заразени с коронавируса от два месеца

  • 20 декември 2020 19:07

  • 897
  • 1
Иран отчита най-ниския си брой заразени с коронавируса от два месеца
© Getty Images/Guliver (архив)

Иран отчете 6312 нови случая на заразяване с коронавирус за последното денонощие, най-ниския брой от близо два месеца.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33001

Властите обаче предупреждават, че тази низходяща тенденция може да се обърне и предупредиха да не се прекалява със социалните контакти по време на зимния празник Ялда, предаде Ройтерс.

Иран започна изпитания на ваксината си срещу COVID-19

Говорител на здравното министерство съобщи пред държавната телевизия, че за изминалото денонощие са починали 177 души, с което общият брой на смъртните случаи в най-тежко засегнатата от пандемията страна в Близкия изток става 53 625.

Днешният брой на случаите на коронавирус е най-ниският от 26 октомври, когато те бяха 5960.

Главната причина за предаването на КОВИД-19 в страната са семейните събирания и тържества, заяви говорителят на здравното министерство и призова хората тази вечер да се въздържат от големите семейни събирания, характерни за празника Ялда, когато се отбелязва зимно слънцестоене.

За вчерашния и днешния ден беше издадена заповед магазините да затварят два часа по-рано, в 18:00 ч. като мярка срещу разпространението на заразата по време на празника, цитира БТА.

Вчера заместник-министърът на здравеопазването Алиреза Райси заяви, че откакто на 21 ноември са били въведени по-строги противоепидемични мерки, ежедневната смъртност от коронавируса е намаляла с 50 процента, след отчетения в Иран трети пик на вируса.

Властите обаче предупреждават, че опасността от ново активизиране на заразата е напълно реална.

Върховният лидер на Иран се появи за пръв път публично след тръгналите слухове, че е болен

Сегашната епидемична обстановка в страната е нестабилна. Ако хората не спазват здравните предписания, може да станем свидетели и на четвърти пик, заяви Ирадж Харирчи, висш представител на министерството на здравеопазването.

Междувременно днес в телевизионния ефир изявление направи и върховният лидер аятолах Али Хаменей, в което той похвали медицинските сестри, които работят на първа линия в борбата с пандемията.

Иран затяга противоепидемичните мерки преди празника Ялда

В тази белязана от коронавируса година задачата на нашите сестри беше по-трудна, защото изложиха живота си на риск, каза Хаменей по случай Националния ден на медицинската сестра в Иран. Това беше второ негово телевизионно обръщение от сряда.

Допреди тази седмица Хаменей не се бе появявал публично седмици наред и в началото на месеца имаше слухове, че здравето му се влошава, припомня ДПА. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
897 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.21 | 19:12

1
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРИТЕ ОТ БИВШАТА СИК КОИТО УСПЯХА ДА ОТКРАДНАТ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДОХА ТАЗИ КРИЗА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини