МВФ: Ливан се нуждае от фискална рамка и стратегия за възстановяване на банките

Международният валутен фонд (МВФ) остава ангажиран с подпомагането на Ливан да извърши необходимите реформи, но страната все още се нуждае от ясна фискална рамка и надеждна стратегия за възстановяване на банковия сектор, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, цитирана от Ройтерс.

На организирана от Франция и ООН видеоконференция за Ливан Георгиева каза, че усилията на МВФ да разработи подробна програма за стабилизиране и реформа не е стигнала много далеч в последните месеци поради липсата на овластено ливанско правителство. Тя обаче отбеляза, че е обнадеждена от предложената глобална подкрепа.

Георгиева приветства представената на конференцията рамка за реформи и каза, че МВФ ще изпълни ангажимента си да помогне за осъществяване на необходимите промени за възстановяване на платежоспособността в публичните финанси, възстановяване на банковата система, за подобряване на управлението и увеличаване на прозрачността и отчетността.

Георгиева каза, че Фондът очаква с нетърпение всичко проблеми, които възпрепятстват напредъка към постигането на тези цели, бързо да бъдат решени.

Това бе втората конференция за подпомагане на Ливан след опустошителната експлозия на 4 август, разрушила пристанището на столицата Бейрут и нанесла тежки щети на цели квартали на града. При експлозията на близо 3000 тона амониева селитра, съхранявани с години в необезопасен склад на пристанището, загинаха над 200 души и бяха ранени няколко хиляди, припомня Асошиейтед прес.

Мощен взрив в Бейрут, има жертви и ранени

Експлозията стана на фона на безпрецедентна финансова криза. Кризата се задълбочи заради пандемията от коронавируса, която нанася тежки щети на икономиката, а това доведе до растяща инфлация, бедност и безработица.

На конференцията френският президент Еманюел Макрон и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обявиха създаването на фонд, който ще бъде управляван от Световната банка, ООН и Европейския съюз, и ще помага на Ливан, включително с храни, в областта на здравеопазването и образованието, както и за възстановяване на пристанището в Бейрут.

Макрон каза, че ще бъде учреден фонд, които ще насочва помощта директно към ливанците, но предупреди, че международна спасителна програма няма да има, ако Ливан не състави внушаващо доверие ново правителство.

Създаването на правителство би било първата стъпка към изпълнението на френска пътна карта за реформи, които ще дадат възможност за отпускане на милиарди долари международна помощ. Друго ключово международно искане е одит на централната банка.

Ливанският президент Мишел Аун каза,че въпреки пречките, с които се сблъсква френската инициатива, тя трябва да успее, тъй като кризите в страната му са достигнали връхната си точка.

Мишел Аун

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет